• Ocjenjivanje vina u Feričancima
  • 24.01.2014. 12:00

Bijela vina odlična, rose podbacio

Za najbolje vino odabrana je graševina Zvonka Katavića iz Zoljana, koja je ponijela titulu šampiona ''Feričanačkog vinca 2014.''

Foto: freepik.com
  • 300
  • 26
  • 0

U organizaciji Udruge vinograda, vinara i voćara Feričanci i vinskog podruma FeraVino, pod pokroviteljstvom Općine Feričanci održano je 21. ocjenjivanje kvalitete vina. U ocjenjivanju su sudjelovali vinari i vinogradari Feričanaca, Valenovca, Gazija, Crkvara, Zoljana, Našica i Orahovice.

Ukupno 46 uzoraka bijelih, crnih i rose vina prijavljeno je ove godine na ocjenjivanje. Najviše bodova stručne komisije dobilo je bijelo vino graševina Zvonka Katavića iz Zoljana, koji je proglašen i šampionom ''Feričanačkog vinca 2014.''. Zlatnu diplomu za crno vino frankovku dobio je Damir Završki iz Feričanaca.

Prema mišljenju stručnog suda u kategoriji rose vina, najkvalitetnija je bila frankovka rose Davora Boljkovca iz Orahovice, koji ipak nije dobio dovoljan broj bodova za zlatnu, nego mu je pripala srebrna diploma. Dodijeljeno je ukupno 6 zlatnih, 27 srebrnih te 7 brončanih diploma koje je vinarima uručio Damir Završki, predsjednik udruge. Među vinima koja su dobila zlatna priznanja našla su se i graševina Zdenka Bilandžića iz Feričanaca , chardonnay Saše Milobara iz Orahovice i cabernet sauvignon Josipa Matković iz Orahovice.

Izuzetno je zadovoljan bio i Miroslav Ivanković, predsjednik komisije za ocjenjivanje vina i enolog u FeraVinu, koji je naglasio kako je vinogradarska godina koja je bila zahtjevna, ipak ispala vrlo uspješna. Izrazio je izuzetno zadovoljstvo što su se proizvođači pojavili sa novim sortama - muškat žuti i muškat rose. Naglasio je kako je ovogodišnje ocjenjivanje bilo iznimka što se tiče bijelih vina, koja su za razliku od proteklih godina, prevladavala na ocjenjivanju i pokazala su se najboljima u prošlogodišnjoj zahtjevnoj proizvodnji. Obično se zaprimi najviše uzoraka crnih vina, ali ove godine to nije bilo tako. "Frankovka kao sorta, tradicionalno i u najtežim uvjetima daje korektna vina. Kod rosea sam očekivao puno više, međutim, ta su vina podbacila", rekao je Ivanković.

Foto: freepik.com


Tagovi

Graševina Frankovka Vino Feričanci Ocjenjivanje Zvonko Katavić Damir Završki Davor Boljkovac Zdenko Bilandžić Saša Milobar Josip Matković Miroslav Ivanković


Autorica

Nikolina Fako

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi