Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 29.09.2008.

Berba u Imotskom: sunce diže gradaciju

Vikend prošao u znaku berbe

  • 1.492
  • 73
  • 0

Kada kamioni i traktori Imote d.d. krenu dovoziti grozdje sa svojih plantažnih vinograda, imotski vinogradari kažu da je ovogodišnja berba grozdja u Imotskoj krajini pred završetkom.

Pa, iako će se njeni službeni učinci znati za desetak dana,već sada se može ustvrditi da je berba bila vrlo dobra. Ocjena je to stručnjaka koji su pratili posljednih dana berbu. Sigurno je jedno, da je urod manji oko 20-25 posto za razliku od prošlogodišnjeg, ali je zato kvaliteta grozdja najbolja u posljednjih dvadeset godina.

- Mi smo zadovoljni dosadašnjim otkupom.Istina vjerovali smo da će on biti i manji s obzirom na činjenicu da je u svibnju i lipnju bilo podosta kiše, a poslije puna tri mjeseca i suša. No očito da je ovaj manji urod nadomjestila kvaliteta. Zrno je zdravo ,a sladora je bilo uistinu u rekordnim količinama. Mi upravo ovih dana isplaćujemo i posljednju ratu našim kooperantima za prošlogodišnju berbu, a nadam se da ćemo do kraja ove godine isplatiti i značajan dio ovogodišnjeg otkupa - riječi su direktora Vinarije Imote d.d. Jakova Šabića.

- Mislim da već sada možemo govoriti o jednoj od najkvalitetnijih berbi u Imotskoj krajini, s obzirom na visok postotak sladora u grozdju, potom na zdravo zrno. Istina urod je nešto manji upravo zbog vremenskih neprilika, no to toliko i neće utjecati da i ove godine iz Imotske krajine na tržište krene kvalitetno vino - riječi su najvećeg privatnog imotskog vinara Ante Grabovca.

Prema procjenama stručnjaka na području Imotske krajine ubrat će se oko 400-450 vagona grožđa.


Izvori

Slobodna Dalmacija

Za koliko posto je smanjen ovogodišnji prinos u vašem vinogradu?

300


Glasova: 49

Od 10% do 20% 16,3%

Glasova: 49

Od 20% do 30% 16,3%

Glasova: 60

Od 30% do 50% 20,0%

Glasova: 87

Više od 50% 29,0%

Glasova: 55

100% 18,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)