Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 10.09.2013.

Berba će biti dobra

Budući da je branje grožđa najvažniji poljoprivredni posao za mnoge Imoćane, već sada se priprema posuđe za branje, te se čiste konobe i vinarije

Foto: RGBStock.com
  • 507
  • 44
  • 0

Stručnjaci Savjetodavne poljoprivredne službe iz Imotskog obavili su preliminarna mjerenja kakvoće grožđa na nekoliko lokacija u Imotskom polju. Mjerio se slador kako bi se vidjelo u kojoj je fazi zrenje grožđa, te kako bi se dale upute vinogradarima o optimalnom vremenu za berbu.

Utvrđene različite gradacije

"Obavili smo mjerenja na nekoliko sorti i već sada možemo reći da će, ako ne dođe do nekih ekstremnih promjena uvjetovanih vremenskim neprilikama, ovogodišnja berba biti dobra ne samo po kvaliteti grožđa, nego i količinski. Sivi pinot već sada ima 20 gradi, pa i više, i savjetujemo da se može odmah brati".

Slično je sa chardonayem, koji ima između 19 i 20 gradi pa je preporuka imotskim vinogradarima da mogu odmah u berbu. Nešto je drukčija situacija s autohtonom sortom kujundžušom, čiji je slador između 12 i 14 gradi, što, naravno, nije zadovoljavajuće i toj će sorti trebati još sunca i vremena da sazri. Prema prognozama, berba kujundžuše mogla bi početi oko 20. rujna.

S crnim sortama, primjerice rudežušom i vrancem, situacija je slična. Izmjerili smo između 13 i 15 gradi i te će sorte biti spremne za berbu krajem mjeseca, izjavio je inženjer Ferdinand Puljić iz Poljoprivredne savjetodavne službe, za Slobodnu Dalmaciju. Inače, grožđe je na velikom dijelu Imotskog polja i pobrđa zdravo, nema nikakvih naznaka poremećaja, a očekuje se solidan urod od oko 550-600 vagona, što ovu godinu svrstava među one s bogatijim urodom.

"Budući da je branje grožđa najvažniji poljoprivredni posao za mnoge Imoćane, već sada se priprema posuđe za branje, te se čiste konobe i vinarije. Ne dvojimo da će imotski vinogradari učiniti sve u skladu s našim uputama i savjetima struke, jer su imotska vina već dobila svoje ime na tržištu i to treba opravdati i ove godine", rekao je Puljić.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Berba Grožđe Sivi pinot Gradacija Slador Chardonay Kujundžuša Rudežuša Vranac Ferdinand Puljić