• Bečki vinogradi
  • 13.10.2019. 16:30
  • Beč, Austrija

Beč okružen vinogradima - ima jedan i u samom centru grada

Na trgu Schwarzenbergplatz, ispred Palače nadvojvode Ludwiga Viktora najmanji bečki vinograd ondje raste već 150 godina.

Foto: MA 49/Lammerhuber
  • 799
  • 84
  • 0

Beč je jedina metropola u svijetu koja u sklopu grada posjeduje ekonomski značajne vinograde koji se prostiru na preko 700 hektara površine. Ta se vinogradarska područja ne nalaze samo u okolnim gradskim četvrtima kao što je Döbling, Ottakring i Floridsdorf, nego i u samom centru grada Beča. 

Naime, na trgu Schwarzenbergplatz, ispred Palače nadvojvode Ludwiga Viktora najmanji bečki vinograd ondje raste već 150 godina

Vinogradi kao prostor za odmor

Ondje se preko 20 godina tradicionalno odvija berba grožđa u kojoj je prije nekoliko dana sudjelovao i bečki gradonačelnik Michael Ludwig

"Vino je neposredno povezano s načinom života u našem gradu i istovremeno predstavlja važan gospodarski faktor", tom je prilikom rekao Ludwig napomenuvši da u Beču postoje strogo zaštićene vinogradarske površine, što doprinosi visokoj kvaliteti života u gradu. Takav kultivirani krajolik važan je prostor za odmor iz kojeg se dobivaju razne izvrsne vinske sorte.

Primjer je vinarija Mayer am Pfarrplatz koja obrađuje taj, posljednji vinograd u centru Beča te proizvede oko 50 do 60 boca miješanog vina koje će i ove godine ponovo biti prodano na dražbi u dobrotvorne svrhe.

Svake godine proizvedu oko 20.000 hektolitara vina

U Beču postoji više od 180 vinarija koje svake godine proizvedu oko 20.000 hektolitara vina, navodi EurocommPR. Pritom oko 80 % vinogradarskih površina otpada na uzgoj za proizvodnju bijelih, a oko 20 % na uzgoj crnih vinskih sorti. Najčešće se proizvode veltlinac zeleni, rajnski rizling, pinot bijeli, chardonnay i graševina. 

Osim tradicionalnih vinskih konoba (Heuriger) u vinsku kulturu grada spada i zaštićena miješana vinska sorta "Wiener Gemischter Satz". Ovo vino proizvodi i vinarija Cobenzl, jedna od najpoznatijih bečkih vinarija kojom više od 100 godina upravlja grad Beč, a koja je nedavno odlikovana certifikatom održivosti.


Tagovi

Bečki vinogradi Najmanji vinograd Michael Ludwig Kultivirani krajolik Schwarzenbergplatz


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas berem drugu turu :)