Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.03.2009.

BARBAT 2009

Vina Raba

  • 1.223
  • 59
  • 0

Vino je ogledalo svojeg gospodara. Upravo ono govori i o svim težačkim mukama njegova proizvođača.To se moglo vidjeli i na ovogodišnjoj manifestaciji „VINA RABA - BARBAT 2009.“, koja je održana od 20. - 28. ožujka 2009., u organizaciji Športskog ribolovnog društva „Dolin“ i Hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Po deveti put ove godine rapski su se vinari pojavili na ocijenjivanju vina. Ove godine ocjenjivana su vina dvadesetdva vinara s ukupno 47 uzoraka vina, od kojih je bilo 12 bijelih i 35 crvenih vina. Vina su ocjenjivali eminentni oznalci i dobri poznavatelji vina. Na završnoj večeri, koju je vodio Željko Peran, stručni savjetnik HZPSS-u na Rabu, uz domaćine sudjelovali su i gospođa Mitra Blažević i gospodin Marijan Čižmešija, oboje stručni savjetnici u HZPSS-u.

Gospođa Mirta Blažević održala je predavanje o poticajima, kapitalnim ulaganjima i povratu kapitalnih ulaganja, a kolega Čižmešija organoleptično je ocjenjivao uzorke vina detaljno opisujući svaki uzorak sa svim njegovim prednostima, dobrim stranama, ali i nedostacima i s radošću ustvrdio kako su vina rapskih proizvođača iz godine u godinu sve kvalitetnija. Zanimljivo je da ima dosta mladih vinara, ali i to da je predavanjima i organoleptičnom ocjenjivanju prisustvovalo više od 80 sudionika, što očito govori o velikoj zainteresiranosti otočana o obnovi vinogradarstva. Veliki pomak u kvaliteti vina očituje su i kroz mnoštvo medalja, koje su osvojili rapski vinari na ovoj manifestaciji. Ukupno je dodijeljeno 28 zlatnih i brončanih medalja, za ukupno 47 ocjenjenih uzoraka. Najvše je bilo brončanih.

Najnagrađivaniji vinari su bili i najveći vinogradari i vinari na otoku, gospoda Ljubomir Jureša i Ivan Staničić. No, na manifestaciji se, nažalost, ustvrdilo kako su još uvijek velike vinogradarske površine na otoku neiskorištene i koje bi bilo poželjno obnoviti novim nasadima vinograda. Možda ipak visoka stimulativna i nepovratna sredstva, koja daje država, potaknu neke nove vinogradare i vinare na tu proizvodnju. Poglavito iz razloga što imamo izvrsne uvjete za vinske i stolne sorte grožđa i što nam je praktički tržište osigurano na otoku prodajom kroz turizam, ali i za potrebe domaćeg stanovništva.

Autor: Željko Peran


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imamo pobjednike natječaja #RuralFoto! Čitatelji Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda, a ovo su autori koji stoje iza njih kojima su nagrade uručene na konfer... Više [+]