Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 21.11.2008.

Atomizeri

rad sa atomizerima, kalibracija, održavanje i spremanje strojeva tijekom zimskog perioda

  • 2.167
  • 99
  • 0

U srcu kutjevačkog vinogorja održana je 20. studenog 2008. godine radionica na temu: rad sa atomizerima, kalibracija, održavanje i spremanje strojeva tijekom zimskog perioda. U suradnji s tvrtkom ''Agronom'' iz Požege i servisom ''Poljoservis'' te HZPSS-a Odsjeka Požeško-slavonske županije održana je radionica na temu atomizeri.

Primjena strojeva za zaštitu bilja u vinogradarstvu i voćarstvu zahtijeva u prvom redu i usvajanje temeljnih spoznaja o strojevima i primjeni istih na sve većim površinama pod višegodišnjim nasadima. Pesticidi u zaštiti bilja igraju važnu ulogu u proizvodnji. Preparati koje upotrebljavamo danas (usporedimo li ih sa onima prije deset godina) učinkovitiji su i u manjim dozama i koncentracijama te zahtijevaju i veću preciznost pri aplikaciji. Cilj aplikacije je rasporediti točno određenu količinu pesticida na biljku, istovremeno pazeći na okoliš. Da bi orošavanje bilo zadovoljavajuće, atomizeri moraju biti kalibrirani i održavani u stanju ispravnosti kako bi se postigao puni efekt primjene pesticida.

Od velike važnosti su svi dijelovi stroja:

  • crpka (mora osigurati radni pritisak, i dovoljan protok sredstva za rad svih dizni i aktivno miješanje škropiva u spremniku,
  • ventilator (dovoljnu količinu i mogućnost podešavanja količine zraka m 3/min)
  • dizne (protok ne smije odstupati +/- 5% od nazivnog),

Također, kalibracija atomizera je od presudnog značaja za kvalitetnu primjenu pesticida. Pri promjeni bilo kojeg od parametara prskanja (brzine kretnja agregata, radnog pritiska, dizni, količine škropiva i drugih) potrebno je kalibrirati atomizer prema potrebama. Snižavanjem temperatura ispod nule potrebno je zaštititi sklopove atomizera od smrzavanja i oštećenja crpke, cijevi i drugih sklopova od zaostale tekućine. Najučinkovitija zaštita postiže se primjenom antifriza, koji će sigurno zaštititi stroj od smrzavanja i oksidacije metalnih dijelova stroja.

Redovitim odražavanjem atomizera, kalibracijom i usvajanjem znanja i vještina o primjeni pesticida povećavamo učinak sredstva/dobit, odnosno smanjujemo štetan utjecaj pesticida na okoliš.

Autor. Ivica Prpić, dipl. ing. agr.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav svima u klubu! Slike su s Grmošcice - park šuma na zapadu Zagreba. Nekoliko drva (bukve i hrastovi) je palo ove zime, neka od njih su i na relativno ravnom tlu i zdrava. Nemam znanja iz šumarstva pa ovim putem tražim informacije i s... Više [+]