Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apolitico
  • 28.03.2021. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Rezovačke Krčevine

"Apolitična vina" bivšeg političara - ministra poljoprivrede

U mjestu Rezovačke Krčevine, ispod nekadašnje obiteljske vikendice, bivši je ministar Tomislav Tolušić izgradio vinariju kojoj će se uskoro pridružiti i mladi vinogradi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 2.788
  • 717
  • 1

Javnosti je poznata informacija da bivši ministar poljoprivrede podiže vinariju nedaleko Virovitice, ali novost je da na tržište već stižu i vina Tomislava Tolušića. I to iz linije novog brenda - nesvakidašnjeg imena Apolitico.

"Ideja je to naših prijatelja iz marketinške agencije Octopus Ink iz Zagreba s kojom surađujemo, a mislimo da nas dobro predstavlja", kaže Tolušić koji se izlaskom iz Vlade Andreja Plenkovića s pozicije njenog potpredsjednika i ministra poljoprivrede odlučio povuči iz politike te svoju i obiteljsku imovinu investirati u vinski biznis, iskoračiti u poduzetništvo.

Koristeći mogućnosti sufinanciranja kroz Vinsku omotnicu u mjestu Rezovačke Krčevine izgradio je vinariju ispod nekadašnje obiteljske vikendice, a kojoj će se uskoro pridružiti i mladi vinogradi.

Bijele iz kooperacije, crne sorte iz vlastitog vinograda 

Podrum je dovršen netom prije lanjske berbe, u vinariji se pripremaju posljednji detalji za doček posjetitelja, a potekle su i prve kapljice vinskog nektara. Za sada sirovina, grožđe, dolazi iz Kutjeva, Baranje i Orahovice, od kooperanata s kojima je, kako kaže, sklopio dugogodišnje ugovore. 

Vinarija bivšeg ministra poljoprivrede 

"Covid 19 je ostavio velike negativne posljedice po hrvatske vinare, ali nama je na neki način pomogao jer smo počeli suradnju s odličnim kooperantima koji bi možda teže prodali svoju sirovinu da nismo uskočili", kaže ovaj novopečeni vinar. Otkriva da je kooperacija bijelih sorata dio njihovog poslovnog plana, a saznajemo kako će se na brdu iznad vinarije, na površini nešto većoj od četiri hektara uskoro naći isključivo crne sorte grožđa. 

"Obzirom na cijene grožđa gotovo se niti ne isplati saditi vinograd, ali gledamo dugoročno. Vinarija treba biti u vinogradu, povezana s njim, tek tada je to iskrena priča", kazuje Tolušić.

Grožđe dolazi iz Kutjeva, Baranje i Orahovice, od kooperanata s kojima ima sklopljene ugovore

U novoj smo vinariji kušali vina visokog razreda kakvoće, od domaćih sirovina. "Išli smo do kilu i pol po trsu i nigdje nismo radili kompromise", ističe Tolušić dok obilazimo mladi podrum. 

Domaće bačve, inox tankovi i namještaj 

Naglašava da je fokus na kvaliteti, a u detaljima je vidljivo da enološka struka ovdje vodi glavnu riječ. Kaže da se vodila maksimalna briga i o domaćim proizvođačima tako da su u podrumu bačve od slavonskog hrasta, trešnje i kestena bačvarije Auric iz Našica. Inox tankovi pak dolaze iz Čakovca (Letina), a otkriva nam domaćin da su namještaj u kušaonici proizveli naši proizvođači namještaja. "Kupujmo Hrvatsko", ustrajan je u promociji domaćeg bivši ministar.

Budući vinograd 

Svi oni koji žele provjeriti je li Tolušić bolji vinar ili političar uskoro će doći na svoje. Apolitična vina će se, osim u vinariji, moći kupiti u vinotekama i na web shopu www.apolitico.hr.


Fotoprilog


Tagovi

Tomislav Tolušić Vinarija Bivši ministar Apolitico Mladi vinograd


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo