Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Imota
  • 24.05.2017. 18:00

75 radnika čeka otkaz u državnoj vinariji

Branitelj Tomas: Ovo nije Imotski za koji sam se borio, 75 radnika čeka otkaz u državnoj vinariji, država se opet pokazala kao loš vlasnik!

Foto: List Međimurje
  • 4.554
  • 289
  • 0

Prije rata, Imotski je bio dosta razvijen i zahvaljujući tome, ljudi su bili zaposleni u državnoj vinariji Imot, a danas su, prema riječima Željka Tomasa suočeni sa stečajem koji će mnoge ostaviti u neizvjesnosti.

Neizvjesna sudba 75 radnika iz državne vinarije Imot

"Neizvjesna je sudba 75 radnika državne tvrtke Imot iz Donjeg Prološca, a da je tome tako, svjedoči i dugotrajna blokada računa čija je posljedica stečaj na Trgovačkom sudu u Splitu.

Bojim se za živote mojih prijatelja jer svim djelatnicima slijede otkazi, a Imotski napušta sve više obitelji. Hoće li Imotski moći izdržati udar 75 radnika koji će, trbuhom za kruhom masovno prelaziti granice?

Radnici sačuvali vinograde poslije rata

Znate li da su zahvaljujući mukotrpnom trudu radnika sačuvani vinogradi, a pitate li se, gdje je zahvalnost prema njima, odgvora neće biti. Zbog toga bi bilo nehumano da se u stečaju ne nastavi djelatnost i da se ne zadrže radna mjesta hvalevrijednih i marljiivh radnika.

Spriječimo egzodus, spasimo vinariju

Ne smijemo dopustiti da u našem Imotskom nestane ono što je jedino preostalo od nekadašnjih velikih tvrtki, ne smijemo dopustiti još jedan masovni egzodus, moramo tražiti pomoć od Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS), Ministarstva poljoprivrede, Vlade, pa i predsjednice, ako treba.

Naši radnici, iako suočeni s neredovitim plaćama koje su isplaćivane preko sindikalnog računa jer je tvrtka bila u blokadi, ipak su prehranjivali, teško, ali nekako, obitelji, a kako će ih prehranjivati sada?

Ako padne vinarija, past će i vinogradi svih kooperanata

Voditeljica HURS-ova ureda, Darka Todorić istaknula je za Slobodnu Dalmaciju da će ako padne vinarija, past i vinogradi svih kooperanata u Imotskoj krajini, čime se, tvrdi ona, država opet dokazala kao loš vlasnik. Što mislite, kako mi je kao hrvatskom branitelju bilo pročitati ovu vijest? Ovo nije Imotski za koji sam se borio.

Ni predstečajna nagodba nije spasila Imotu

Čitajući Slobodnu Dalmaciju doznao sam, prema riječima Ivice Škore koji je 20-tak godina na čelu Imote da se "Imota" od stečaja nije uspjela spasiti ni predstečajnom nagodbom koju je sa svojih 63 vjerovnika uspješno sklopila 24. studenoga 2014. godine. Račun joj je bio odblokiran, a vjerovnici su joj oprostili 70 % od 98 milijuna kuna duga, dok im je preostalih 30% trebala isplaćivati u 48 mjesečnih rata.

Porezna uprava u ulozi najvećeg dioničara otpisala 20,32 milijuna kn

Tvrtka je, tvrdi on, najviše dugovala Poreznoj upravi, ujedno i najvećem dioničaru s 94,18 % udjela, koji joj je, od 29 milijuna kuna carinskih obveza, otpisao 20,32 milijuna, pa je vinariji ostalo za platiti 8,71 milijun kuna. Od 34,5 milijuna kuna poreznih obveza, otpisano joj je 24,15 milijuna, pa je trebala u ratama dati 10,35 milijuna.

842 dana blokade na 27,4 milijuna kuna

No, vjerovli ili ne, "Imota" ni tada nije uspjela vraćati dugove. Kada je 1. rujna 2015. Fina predložila stečaj, ponovna blokada je trajala 231 dan na iznos od 2,59 milijuna kuna. Fina je u četvrtak sudu dostavila osvježene podatke koji su glasili - 848 dana blokade na 27,4 milijuna kuna", priča Željko Tomas.

Foto: List Međimurje


Tagovi

Željko Tomas Imotski Imota Blokada Stečaj


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.