Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vinogradstvo
  • 07.04.2017. 14:21

30% EU vinograda se nalazi u Španjolskoj

Gotovo nestvarno djeluje podatak da Španjolska regija Castilla-la Mancha sama zauzima 14 EU površina pod vinogradima

  • 1.265
  • 53
  • 0

Eurostat je ovog tjedna izdao novu publikaciju sa pokazateljima koji opisuju sektor vinogradarstva i vinarstva na području Europske unije.

U 18 od 28 zemalja članica EU vinogradarstvo je više od gospodarske aktivnosti i važan element tradicije ruralnih područja, a čija vina nalaze svoje mjesto širom kugle zemaljske.

Prema izvještaju o 2015. godini ukupan broj vinara u EU je iznosio 2,4 milijuna, a sa prosječnom veličinom vinograda od 1,3 hektara. Taj broj naravno drastično varira kada promatramo pojedine zemlje članice. Iz navedenog razvidno je kako EU ima 3,2 milijuna hektara pod vinogradima.

Najveći dio nasada, čak 78% odnosi se na kvalitetne vinske sorte iz kojih se produciraju vina sa zaštičenom oznakom izvornosti (2,1 milijun hektara, 83%) ili zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (400.000 hektara, 17%). Ostatak se odnosi na stolna grožđa namijenjena konzumaciji.

Španjolska, Francuska i Italija drže 75% površina vinograda EU

Mediteranske vinske sile, Španjolska, Francuska i Italija prema podacima Eurostata drže tri četvrtine odnosno 75% površina vinograda EU. Španjolska sama gospodari sa 30% EU vinograda, a čak 36% od svih EU vinogradara dolazi iz Rumunjske.

TOP 5 zemalja EU

  1. Španjolska - 941.000 hektara
  2. Francuska - 803.000 hektara
  3. Italija - 610.000 hektara
  4. Portugal - 199.000 hektara
  5. Rumunjska - 184.000 hektara

Castilla-la Mancha najveća vinska regija Europe

Gotovo nestvarno djeluje podatak da Španjolska regija Castilla-la Mancha sama zauzima 14% EU površina pod vinogradima sa čak 434.000 hektara.

10 članica unije prema ovom izvješću niti nema registriranih vinograda, a radi se u zemljama sjeverne Europe koje nemaju uvjete za uzgoj: Irska, Belgija, Nizozemska, Danska, Švedska, Finska, Poljska, Estonija, Litva, Latvija

Koliko imamo vinograda u Hrvatskoj?

Vinogradarska struka više je puta potencirala pitanje stvarnih površinama pod vinogradima u Hrvatskoj, jer i na nacionalnoj razini imamo različite evidencije i drastična odstupanja podataka o nasadima pod vinovom lozim. Eurostat podaci govore o 20.393 hektara pod vinogradima u RH koje obrađuju 46.068 vinogradara. Podaci sugeriraju da je u RH riječ o 0,4 hektara velikom prosječnom vinogradu dok je primjerice Francuski prosjek veličine nasada čak 26 puta veći i iznosi 10,5 hekatara.

Prema podacima koje navodi ova vodeća EU organizacija za obradu podataka za RH, dolazimo po ironične definicije statistike koja kaže; Statistika je točan skup netočnih podataka?!

Vinograd u Španjolskoj


Tagovi

EUstat Castilla-la Mancha Vinogradi Statistika Analiza Španjolska Francuska Italija


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prvi dan proljetnog sajma u Gudovcu je iza nas :)