Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuja
  • 29.05.2020. 18:00

Žućenje tuje: Koji su razlozi i kako umanjiti štetu

Žute grane ne moraju značiti da za biljku nema spasa, stoga, prije poduzimanja bilo kojeg koraka dobro proučite jesu li grane odumrle ili ne.

Foto: JumpStory
  • 1.542
  • 16
  • 0

Tuja je zimzeleno stablo iz porodice čempresovki. Vrlo je popularno jer im odgovara naša klima, a često se koristi za ukras ili živicu. Ovo drvo najbolje uspijeva na neutralnim ili alkalnim tlima, a ne podnosi ekstremno vlažno niti suho zemljište.

Otporna je na niske temperature, a najbolje raste na suncu ili u polusjeni. Međutim, ponekad grane mogu požutjeti što narušava njen estetski izgled i iz tog razloga vlasnici često traže pomoć stručnjaka.

Dobro provjerite jesu li grane odumrle

Žute grane ne moraju značiti da za biljku nema spasa, stoga, prije poduzimanja bilo kojeg koraka dobro proučite jesu li grane odumrle ili ne. To ćete provjeriti tako da pokušate savinuti granu. Ako puca, odumrla je, a ako je i dalje fleksibilna, iako žuta, još uvijek je živa. Može se dogoditi da grane pucaju na različitim mjestima u krošnji pa je moguće da čitava biljka odumire. No, ako problem postoji na samo jednom dijelu, onda se tuja može spasiti, objašnjava stručnjakinja za hortikulturu Elizabeth Ginsburg.

Čarobni grmovi ljetnog čempresa

Topla i suha ljeta također mogu biti razlog žućenja grana. Malčiranjem oko korijena i obilnijim zalijevanjem tijekom vrućih dana trebalo bi smanjiti ovu pojavu. I zimske temperature mogu stvarati probleme i dovesti do brončanog, smeđeg pa čak i crnog lišća, a u tom slučaju se ne može poduzeti ništa jer će se ono oporaviti s porastom temperature u proljeće.

I štetnici mogu biti razlog

Najčešći štetnik je tujin krasnik (Palmar festiva), a u prvoj fazi njegovog napada može se primijetiti zadebljanje na tanjim dijelovima stabljike ispod kojih nalazimo bijele ličinke. Dio stabljike iznad zadebljanja vene i suši se jer ju ličinke izgrizaju praveći nepravilne hodnike ispod kore što može bit razlog sušenja cijelih grana, a kako piše Darko Pleskalt u časopisu Hrvatske šume 324/2016, kod mlađih biljka može se osušiti i cijela biljka. Također, i potkornjaci napadaju čempresovke i buše rupe na kori i ispod nje, a na mjestima hranidbe primjećuje se piljevina i smola. Iznad tih mjesta dolazi do sušenja vrhova grana.

Tuja traži konstantnu pažnju i nadzor, ali i zimski tretman

I moljci mineri mogu uništiti estetsku vrijednost tuja. Oni se kontroliraju postavljanjem ljepljivih ploča ili feromonskih klopki. Čim se primijeti promjena boje grančica na tujama, a koja upućuje na odstupanje od njene normalne boje u tom vegetacijskom periodu, takvu granu potrebno je odrezati pri deblu i obavezno spaliti. Ukoliko je zaraza već zahvatila jaču granu ili veći dio od vrha biljke, tada je najsigurnije cijelu tu biljku izvaditi zajedno sa korijenom i spaliti, savjetuje Pleskalt.

Bolesti kao moguć uzrok žućenja

Najčešće gljivično oboljenje tuja je Didymascella thujina, a kako piše cabi.org, uslijed zaraze javljaju se malena bjelkasta područja na gornjoj strani lista nakon kojih nastaju tamnosmeđe točkice. I na mladim izbojcima tijekom zime mogu se primijetiti pojedinačne smeđe ljuske, a u slučaju jačeg napada lišće u jesen potpuno posmeđi i otpadne, dok ono koje ostane na grančici postane sivkasto. Zato je važno koristiti zdrav sadni materijal, a za zaštitu koristiti dozvoljene fungicide.

Još jedan uzročnik bolesti je gljivica Kabatina thujae, a biljke mlađe od 5 godina su češće oštećene od starijih, piše osu.edu. Simptomi se obično javljaju na vrhovima grana u kasnu zimu ili rano poljeće, a oboljelo lišće postaje žutosmeđe. Ova bolest se javlja najčešće u vlažnim uvjetima i gustom sklopu, a zaštita fungicidima se najčešće provodi preventivno.

Vodite računa o pravilnom načinu sadnje

I problemi s korijenjem mogu uzrokovati žućenje tuje. Ako se površina korijenja kojeg ste izvadili zajedno s posudom nalazi ispod ruba okolnog tla za vrijeme sadnje, tada može doći da tuje propadne jer je posađena preduboko. Važno je i prilikom sadnje korijenje koje ste izvadili iz posuda lagano raširiti kako bi se biljka bolje primila, savjetuje Ginsburg.

Odumrle dijelove tuje treba ukloniti i provjeriti postoje li znakovi problema na korijenu. Ispitivanje tla je bitno kako bi se znalo uzrokuje li ono probleme. Možda je zbijeno, u njemu je nakupljeno gnojivo, možda je nizak pH.

Tuju mogu uništiti i herbicidi aplicirani u njezinoj blizini, a u tom slučaju žute grane treba orezati koristeći dezinficirane škare što pomaže i u spriječavanju širenja bolesti, savjetuje homeguides.


Tagovi

Tuja Uzgoj tuja Žućenje Štetnici Bolesti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)