Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovački običaji
  • 04.08.2017. 07:30

Znate li što je lovačko krštenje?

Da bi postao pravim lovcem, mladi lovac mora proći tradiciju lovačkog krštenja!

  • 11.424
  • 792
  • 0

Tradicija lovačkog krštenja je stari lovački običaj. S tim činom mladi lovac uvodi se u redove Pravih lovaca. Lovačko krštenje stara je tradicija koja je vezana za obred primanja u vitezove. Po lovačkim pravilima, krste se samo oni mladi lovci koji su lovački ispravno odstrijelili prvu divljač.

Običaj je da se lovačko krštenje obavi neposredno poslije održanog skupnog lova u kojem je mladi lovac, lovački ispravno, odstrijelio prvu divljač. Ako to napravimo kasnije, divljač može zamijeniti trofej odstrijeljene divljači.

Lovački sud za lovačko krštenje

Rukovoditelj lova - Lovnik, obavještava Predsjednika društva da je mladi lovac ispravno odstrijelio prvu divljač (u skupnom lovu ili pojedinačnom lovu) i zato će se on po starom lovačkom običaju lovački krstiti, a njegovo znanje provjeriti. Kada Predsjednik odobri lovačko krštenje bira se lovački sud; Predsjednika suda i dopredsjednika suda, tužitelja, branitelja i lovačkog kuma koji će krstiti mladog lovca. Svi članovi suda moraju biti iskusni lovci, lovci koji su odstrijelili takovu vrstu divljači za koju krste mladog lovca. Članovi suda moraju biti prikladno lovački odjeveni (radna ili svečana lovačka odjeća + lovački šešir).

Poslije skupnog lova, lovačko krštenje će se obaviti na otvorenom prostoru ispred lovačkog doma (kod štreke divljači). Lovačko krštenje poslije pojedinačnog lova obaviti će se u prostoru lovačkog doma.

Članovi lovačkog suda sjede za stolom na kojem je štap kojim će ga kum krstiti i bokal vina. Ispred stola suda može biti dugačka klupa sa trofejom odstrijeljene divljači i lovačkim oružjem na kojoj sjedi mladi lovac. Predsjednik lovačkog suda poziva mladog lovca da sjedne na klupu. Prvo ga pita o njegovim osobnim podacima te daje riječ tužitelju.

Lovačka optužnica

Tužitelj iznosi lovačku optužnicu, slijede pitanja Predsjednika suda i dopredsjednika suda te odgovor mladog lovca i njegovog branitelja, o njegovom prvom odstrjelu - u šaljivom i duhovitom obliku. Tijekom lovačkog krštenja, najduže traje lovačka optužnica tužitelja, ispitivanje, slijede pitanja Predsjednika suda i dopredsjednika suda.

Predsjednik suda daje riječ branitelju (kojeg si je izabrao krštenik) da brani optuženog kandidata. Predsjednik vodi i usmjerava raspravu tako da je ispitivanje: izvorno, duhovito i aktualno u odnosu na izvršeni odstrjel i prilike u lovištu. Optužnica, pitanja, odgovori i obrana, ne smiju biti uvredljivi ili zlonamjerni prema mladom lovcu i lovačkom društvu.

Tijekom vođenja postupka lovačkog krštenja, pravo na čašu vina imaju: Predsjednik i dopredsjednik suda, tužitelj, branitelj i kum, OPTUŽENI NE! Optuženi mladi lovac, može zamoliti i po odobrenju Predsjednika suda, u najboljem slučaju, dobiti čašu vina (2 dcl), da izdrži napore suđenja.

Po završenom ispitivanju, završnoj riječi tužitelja i branitelja, predsjednik suda se savjetuje sa dopredsjednikom i tada Predsjednik suda objavljuje kakvom je kaznom kažnjen mladi lovac.

"Kazna" se sastoji od određenog broja udaraca štapom po zadnjem dijelu tijela - stražnjici mladog lovca koji mogu biti "vrući" i "hladni" te naručenim vinom (ili jelom). Predsjednik suda zapovijeda mladom lovcu da legne prsima na klupu ili preko odstrijeljene divljači. Kaznu izvršava lovački kum (kojeg si je izabrao "Krštenik") i pri tome izgovara:

  • krstim te u ime lovišta br.__________,
  • krstim te u ime nazočnih lovaca,
  • krstim te u ime Svetog Huberta zaštitnika lovaca,

Poslije izvršene presude kuma, svi nazočni lovci koji su odstrijelili tu vrstu divljači (za koju je kršten mladi lovac) s jednim "hladnim" udarcem štapa po stražnjici "Krštenika" sudjeluju u krštenju i daju mu osobni savjet u svezi lova (u šaljivom tonu) za budućnost.

Svečana prisega

Poslije lovačkog krštenja "Kršteniku" se uručuje štap kojim je izvršena kaznena mjera krštenja s upisanim datumom i imenima lovaca koji su nazočili lovačkom krštenju. S grančicom umočenom u vino voditelj lova - lovnik poškropi "Krštenika" - mladog lovca. Poslije ovog čina Predsjednik suda poziva mladog lovca na polaganje Svečane lovačke prisege.

Poslije Svečane lovačke prisege, svi nazočni čestitaju mladom lovcu na lovačkom krštenju, koji svoju zahvalnost iskazuje s time da počasti nazočne naručenim vinom (ili jelom).

Pripremio i napisao: Dražen Matičić, mag. ing. zootehnike (mag. ing. agr.)


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Lovački običaji Lovci Krštenje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]