Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumarstvo
  • 11.12.2017. 10:30

Željeli Guinessa, dozvali inspekciju: najvišu čeku na svijetu izgradili na crno

Čeka visoka čak 18 metara, teška 190 tona i izgrađena od posječenih 100 i više godina starih smreka podignuta je u Sloveniji kod Kamnika s ciljem da bude uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. "Zatražili su dozvolu za igradnju klasične drvene čeke, a bespravno izgradili neprimjereno veliku osmatračnicu", kaže Viktor Miklavčić, voditelj Zavoda za za šumarstvo Slovenije

Foto: Facebook/Slovenia Eco Resort
  • 5.389
  • 337
  • 0

U susjednoj Sloveniji ovih je dana podignuta najviša lovačka osmatračnica na svijetu s ciljem da bude uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda i tako postane ne samo lovačka nego i turistička atrakcija. Podigli su je djelatnici Slovenija Eco Resorta iz Godiča kod Kamnika, a orijaška lovačka čeka visoka je čak 18 metara i s nje puca pogled nadaleko pa i na Kamničko Savinjske Alpe te veliki dio središnje Sloveniju.

Cijela konstrukcija zajedno sa sidrištem teška je 190 tona, a izgrađena i sastavljena je od 100 i više godina starih smreka promjera 1,20 metara. Nesvakidašnja osmatračnica sa četiri terase do kojih se penje po drvenim stepenicama može odjednom primiti čak 120 ljudi.

Osmatračnica za Guinnessa

Već i to govori da nije izgrađena (samo) za lovce nego da, kao turistička atrakcija, privuče nove domaće i strane turiste na područje Eco Resorta Slovenija. "Cijelu konstrukciju smo postavili sami. S radovima smo počeli u rujnu, danonoćno radili i čeku dovršili nedavno", kaže direktor Slovenija Eco Resorta Matjaž Zorman i dodaje. “"Da bi mogli postaviti ovu konstrukciju morali smo dovesti najveće i najbolje dizalice u Sloveniji", otkriva Zorman, a prenose slovenski mediji koji su iz minute u minute pozorno pratli cijelu ovu "operaciju" najavljujući i svečano otvorenje zakazano za prvi dan Nove godine. Zorman nije krio kako očekuje da će nakon otvaranja osmatračnica vrlo brzo biti upisana u Guinnessovu knjigu rekorda.

Zloupotrijebili suglasnost Zavoda za šumarstvo

Bolje reći očekivao je sve dok se ovih dana na čeki, umjesto lovaca i turista, nisu pojavili slovenski inspektori. Ispostavilo se, naime, da je čeka izgrađena na crno.

"Ne samo da nema dozvolu za betonske temelje nego ustvari to i nije lovačka čeka već velika osmatračnica koja treba imati građevinsku dozvolu", pojašnjava Viktor Miklavčić, voditelj Zavoda za za šumarstvo Slovenije.

"Zloupotrijebili su našu suglasnost. Zamolili su, naime, dozvolu za izgradnju malo veće klasične drvene lovačke čeke, a izgradili najvišu osmatračnicu na svijetu", kaže Miklavčić. U suglasnosti slovenskog Zavoda za šumarstvo jasno piše da drvena lovačka čeka ne smije biti u suprotnosti sa prostornim planovima i da se zbog postavljanja ne smiju rušiti stabla, što su bespravni graditelji uradili.

I tako, eto, i u Sloveniji, za koju se misli da je sređena država bez divlje gradnje, bespravno izgradiše ni manje ni više nego najvišu lovačku osmatračnicu na svijetu, koja bi, umjesto turističke atrakcije i Guinnessove knjige, mogla ostati zabilježena kao graditeljski - skandal nad skandalima.

Foto: Facebook/Slovenia Eco Resort


Tagovi

Osmatračnica Čeka Matjaž Zorman Resort Eco Slovenija Guinnesova knjiga Viktor Miklavčić Zavod za šumarstvo Slovenije


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."