Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Tražit će zeko majku"
  • 14.01.2019. 18:00

Zbog visokog snijega, divljač u opasnosti

Visoki snijeg i temperature ispod ništice, paralizirale su život u Zabiokovlju. Divljač u potrazi za hranom izlazi iz skloništa i postaju laki plijen raznim predatorima.

  • 736
  • 102
  • 0

"Tražit će zeko majku“, stara je dalmatinska fraza kojom su se oslikavali oni hladni dani  i još hladnije noći kada snijeg svojom bijelom bojom danju vrlo učinkovito odbija sunčevo kratkovalno zračenje, a noću uspješno izračuje dugovalno zračenje. Drugim riječima danju se malo grije, a noću jako rashlađuje. Tako što najbolje se proteklih dana moglo vidjeti, a bome i osjetiti na području Zabiokovskih sela gdje je snijeg na mjestima visok i do pola metra  ne samo što je paralizirao normalno odvijanje života već je u opasnost doveo i divljač koja se sa visokim snijegom i niskim temperaturama, teško bori.

U potrazi za hranom iz loge je izašao i zec kojeg je na području Zagvozda fotografirao jedan od naših čitatelja. Međutim, em što je hranu prekrio bijeli pokrivač, em što se zec otežano kreće u novonastalim vremenskim (ne)prilikama, pa je izvjesno da će se prije vratiti nego što je iskočio iz loge. Sličnih situacija nekontroliranog kretanja divljači možete vidjeti na cijelom potezu od Zagvozda do Vrgorca odnosno sa sjevernim obroncima biokovskog masiva.

Zec u potrazi za hranom

Snijegom zametena lovišta jednake poteškoće predstavljaju i za ostalu divljač, pa je sada sve u rukama lovaca. Unatoč aktivnostima lovaca u redovnom prihranjivanju divljači tijekom cijele godine, a sve kako bi divljač postigla dovoljnu kondicijsku i tjelesnu spremnost za zimski period, gomila napadanog snijega ipak otežava kretanje divljači od njihovih skloništa do hranilišta pa je to onemogućilo njihovu redovitu prehranu.

Proteklih godina, posebno one 2012., unatoč visokom snijegu i vrlo niskim temeperaturama, zabiokovski lovci su ipak unosom zelene  hrane i raznih žitarica uspjeli prehraniti divljač na način da se hrana unosila u lovište i to ne samo u ona za to predviđena hranilišta, nego gdje se god moglo probiti. Rezultati su bili očekivani. Matični fond divljači je sačuvan, odnosno nije evidentirana nikakva šteta, a ujedno je divljač ostala u svojim staništima jer nije bilo potrebe za bijegom životinja iz viših hladnijih  prema nižim toplijim predjelima.


Fotoprilog


Tagovi

Snijeg Divljač Zabiokovlje


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.