Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tri prijatelja zime
  • 19.03.2018. 15:00

Zašto se stabla bora, bambusa i trešnje nazivaju prijateljima zime?

Zbog snažne poruke koja se šalje vrtovi Istočno azijskih zemalja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Foto: Bigstockphoto/arbobii
  • 315
  • 18
  • 0

Tri prijatelja zime poznatija kao Suihan Sanyou predstavljaju stabla bora, bambusa i trešnje. Svake godine s dolaskom hladnijih dana većina biljaka počinje kopniti. Stari Kinezi primijetili su da stabla bora, bambusa i trešnje tokom cijele godine ostaju vitalna i svježa te su kao takva dobila simboličan naziv tri prijatelja zime i važno mjesto u konvencionalnoj umjetnosti Istočne Azije.

Ove tri biljke zajedno simboliziraju izdržljivost, cjelovitost i skromnost. Tradicija konfucijanizma simbolikom stabala ukazuje na učeničko – gospodski ideal.

Od zemlje Izlazećeg Sunca pa prema zapadu stablo trešnje za sobom brojne priče. Njezin cvijet predstavlja životnu moć i energiju prirode jer cvijeta dok se zima još nije potpuno povukla. U hladnim danima cvijet trešnje svojom krhkošću stvara dojam čistoće i ljepote te djeluje kao da je umetnut u krajolik. Kombinacija bora i bambusa kao uvijek zelenih biljaka predstavlja simboliku izdržljivosti, mogućnosti preživljavanja najsurovijih zima u vrlo oskudnim uvjetima te odolijevanje žestokim naletima hladnih zimskih vjetrova.

Zajedničkom pojavom ovih triju biljaka dobiva se slika koja u zemljama Istočne Azije ima vrlo važnu simboliku i poruku, a bazirana je na čistoći ljudske duše, jednostavnosti života, očuvanju dostojanstva, integriteta i dugovječnosti. Zbog snažne poruke koja se šalje vrtovi Istočno azijskih zemalja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Autorica: Petra Lulić, mag.ing.silv.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Tri prijatelja zime Bor Bambus Trešnja


Partner