Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 08.07.2021. 15:00

Zaštita šuma i šumskog zemljišta: Vatrogasnim zajednicama za opremu 37,5 milijuna kuna

Riječ je o sredstvima naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma isplaćenim za prethodnu godinu za opremanje vatrogasnih zajednica, navode iz Ministarstva poljoprivrede

Foto: Depositphotos/shufuu
  • 1.534
  • 77
  • 0

Za opremanje vatrogasnih zajednica Hrvatske (vatrogasna i osobna zaštitna oprema te vozila) za prethodnu je godinu isplaćeno ukupno 35,7 milijuna kuna, i financiranje se nastavlja u skladu s Programom opremanja i osposobljavanje vatrogasnih zajednica za razdoblje 2020. do 2023., priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, kontinuirano godišnje iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) pridonose jačanju kapaciteta zaštite šuma i šumskog zemljišta od požara i ublažavanju ovoga rastućeg rizika.

"Što je iznimno bitno gledajući njihov značaj te da je gotovo 50 posto kopnene površine naše zemlje pod šumama i šumskim zemljištem", naglašavaju. 

Ministarstvo financijski sudjeluje i u projektu "Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ s iznosom od 37,9 milijuna kuna za sufinanciranje nacionalnog udjela, te je, kažu, i ključan dionik Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za državu. 

Uz navedeno, napominju i da je jedna od najvažnijih mjera preventivne zaštite šuma izgradnja i održavanje šumskih i protupožarnih prometnica pa je tako do danas obavljeno radova njihova održavanja u dužini od 499,878 km za što je izdvojeno 60,7 milijuna kuna.

"Do kraja godine planira se utrošiti još 7,2 milijuna kuna", najavljuju te zaključuju da je kroz aktivnost financiranja Upisnika o šumskim požarima kojega vode Hrvatske šume d.o.o., do sada u ovoj godini utvrđeno 10 lokacija požarišta na kojima je izvršena izmjera opožarenih površina u šumama privatnih šumoposjednika te procjena štete.

U cilju protupožarne preventive šuma i šumskog zemljišta kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o. osnovana je motriteljsko dojavna služba koja je u ovoj godini aktivirana od 1. lipnja do 30. rujna uz mogućnost produljenja, stoji u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Vatrogasna zajednica Zaštita šuma i šumskog zemljišta Požar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!