Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska strizibuba
  • 31.03.2023. 13:30
  • Zadarska, Biograd na Moru

Započela eradikacija - zbog azijske strizibube uklonit će se 220 stabala

Riječ je o 148 topola, 36 platana, 7 smokvi i 29 dudova, stabala domaćina ovog karantenskog štetnika, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: CommonsWikimedia/KKPCW
  • 489
  • 21
  • 0

Sveobuhvatna provedba mjera eradikacije koje imaju za cilj spriječiti širenje jednog od najopasnijih karanteniskih štetnih organizama – azijske strizibube Anoplophora chinensis, započela je na području Jankolovice (Biograd na Moru)  u Zadarskoj županiji. 

Kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, uklonit će se 220 stabala domaćina predmetnog štetnog organizma, s nadzemnim i podzemnim dijelom i to: 148 topola (Populus sp.), 36 platana (Platanus sp.), 7 smokvi (Ficus carica) i 29 dudova (Morus L.).

Stabla koja trebaju biti uklonjena nalaze se neposredno uz glavnu prometnicu koja povezuje grad Biograd na Moru s Autocestom A1.

Naglašavaju kako je riječ o karantenskom štetniku koji pripada skupini polifagnih štetnih organizama, a od drveća su najviše ugroženi javor, pitomi kesten, joha, breza, grab, citrusi, drijenak, lijeska, dunjarice, glog, bukva, lagerstremija, jabuka, platana, topola, lovorvišnja, kruška, ruža, vrba, brijest i druge vrste kao što su hrast, smokva, borovnice, melija.

Azijska strizibuba prvi je put utvrđena u Republici Hrvatskoj 2007. godine. Od tada se, kažu, sporadično pojavljuje u vrtovima i okućnicama na području Grada Biograda na Moru, Turnju i Sv. Filipu i Jakovu te u Rugvici.

Od privih pozitivnih nalaza na području Republike Hrvatske redovito su se provodile sve aktivnosti kako bi se spriječilo širenje, a što je uključivalo provođenje mjera krčenja, uspostavljanje demarkiranih područja i provedbu nadzora.

Napominju i da se mjere eradikacije povode poštujući stroge odredbe zaštite prirode i program Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Natura 2000 kojemu je za cilj očuvanje staništa na kojem se gnijezdi zlatovrana (Coracias garrulus)

Očekivano vrijeme trajanja provedbe mjera je do 7. travnja te su mogući prekidi prometa na dionici Državne ceste 503.

Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported license.


Tagovi

Azijska strizbuba Karantenski štetnik Uklanjanje stabala Eradikacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).