Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski požari
  • 27.06.2022. 15:00

Za šumske požare nisu krivi toplinski valovi? Erdogan za odgovorne traži smrtnu kaznu

Šuma se ne može samozapaliti, to je glupost, tvrdi meteorolog Jörg Kachelmann. U gotovo sto posto slučajeva šumskih požara kriv je čovjek

Foto: Depositphotos/nilaya (ilustracija)
  • 1.794
  • 168
  • 0

Ovoga tjedna Europu, a posebno Balkan čeka toplinski val, a temperature će ponegdje dosezati i do 40°C. Najgore će biti u srijedu i petak. 

Ljeti su uz suše koju uzrokuju ovako visoke temperature i nedostatak oborine, prisutni i šumski požari, sve češći kako u svijetu, tako i na našem kontinentu. Često ćemo čuti kako ih uzrokuju toplinski valovi, no, meteorolog Jörg Kachelmann kaže kako je to glupost. On tvrdi da je gotovo sto posto šumskih požara uzrokovano ljudskom rukom, piše Agrarheute.

Šuma se ne može samozapaliti

Naime, nedavno je izgorjelo čak 100 ha šume u njemačkoj saveznoj državi Brandenburg zbog čega su stanovnici morali biti evakuirani. Aktivisti su okrivili klimatske promjene i toplinske valove. Kachelmann je tada tvitao da rizik od šumskih požara ne nastaje zbog toplinskh valova nego ako kiša ne pada dulje vrijeme, a događaju se uglavnom kada netko zapali šumu. 

Ovaj meteorolog smatra da klimatske promjene trebaju našu najveću pozornost, ali da ne uzrokuju šumske požare na način da se šuma samozapali. Također osporava tvrdnje da do požara mogu dovesti krhotine stakla koje reflektiraju svjetlost. 

Upozorava da puno toga možemo sami napraviti jer je minimalan broj ovakvih požara uzrokovan munjama. Najviše njih nastaje zbog namjernog paljenja ili nemarnosti - paljenja suhe trave, strništa, otvorene vatra u šumi, bačenog opuška cigarete i sl. 

Smrtna kazna za počinitelje

A za takve u Turskoj pripremaju ni manje ni više nego smrtnu kaznu! Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je u petak uvođenje smrtne kazne za odgovorne za paljenje šumskih požara.

"Kakva bi kazna trebala biti? Smrtna kazna? Smatram da bi to trebalo kažnjavati smrtnom kaznom", rekao je novinarima u požarom pogođenom turističkom naselju Marmaris u jugozapadnoj pokrajini Mugla.

Suha trava brzo plane, a ako je u blizini šuma, šteta je neprocjenjiva (Foto: Depositphotos/toa55)

Ondje je prošlog tjedna izgorjelo 4000 hektara šume, a 435 ljudi je evakuirano, tvrdi Erdogan. 

Prošle je godine u toj zemlji haralo nekoliko masovnih požara koji su pustošili uglavnom ruralna područja.

Teško je bilo u čitavoj Europi, a uz Tursku, najviše su stradali Grčka, Italija, ali i Bugarska, Rumunjska, Ukrajina i Rusija. 


Tagovi

Šumski požar Smrtna kazna Toplinski val Jörg Kachelmann Recep Tayyip Erdogan Krivac Ljudski faktor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]