Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unikomerc-Uvoz d.o.o.
  • 22.01.2015. 18:00

Vrijeme je za sječu ogrjevnog drveta!

Kako bi drva bila kvalitetna i kako bi se bolje iskoristila za grijanje, potrebno ih je na vrijeme sjeći i dobro uskladištiti, a idealno je obaviti sječu godinu dana ranije.

  • 16.535
  • 278
  • 0

Dolaskom hladnijih mjeseci, kreće se u nabavu energenata za grijanje, a još uvijek jedan od najjeftinijih i najzastupljenijih energenata za grijanje su drva. Kako bi drva bila kvalitetna i kako bi se bolje iskoristila za grijanje, potrebno ih je na vrijeme sjeći i dobro uskladištiti, a idealno je obaviti sječu godinu dana ranije.

Sječu ogrjevnog drva najbolje je napraviti u ovim hladnim mjesecima, odnosno od listopada do ožujka. Vrijeme je to mirovanja vegetacije kada drva imaju najmanje vlage.

Najbolji izbor za ogrjev

Sječa ogrjevnog drveta

Za ogrjev se najčešće koriste drva hrasta, bukve, graba i bagrema, što je najbolji izbor za ogrjev, budući da imaju veću kaloričnu vrijednost od lipe, vrbe ili crnogoričnog drva poput bora ili jele. Svako navedeno drvo ima svojih prednosti i mana, pa je tako hrast kaloričniji od bukve i stvara jaki žar, ali mora biti potpuno suh.

Grab je izvrstan za čuvanje i loženje, dok su bukva i bagrem jedno od najkvalitetnijih ogrjeva, no moraju biti na vrijeme posječeni i osušeni. Sječa, piljenje i cijepanje drva vrlo su složen i opasan posao te je potreban dodatan oprez. Za sječu drva potrebne su STIHL motorne pile veće snage za rušenje stabala i jedna motorna pila manje snage za kresanje grana.

Siguran rad u šumi

Za siguran rad u šumi potrebna je i kvalitetna zaštitna odjeća kao što su zaštitna kaciga, čepići za uši ili antifoni, zaštitne naočale, rukavice, hlače sa zaštitom od presijecanja, čizme s čeličnom kapicom i protukliznim potplatom. Odjeća treba biti opremljena zaštitom od presijecanja i pripijena da vas ne sputava u kretanju. U ovom poslu morate biti vrlo spretni i imati znanje te dobro procijeniti gdje će pasti stablo prilikom obaranja da ne ugrozite sebe, stroj i svoje pomoćnike ako ih imate. Budite izuzetno oprezni dok pilite grane ili debla koja su zategnuta jer se zategnuto deblo ili grana može naglo vratiti u svoj prirodni položaj, za vrijeme piljenja ili nakon što ste je prepilili.

Kod premještanja, motornu pilu treba isključiti i lanac zakočiti kočnicom za lanac. Kod prenošenja pile na veću udaljenost, obavezno staviti zaštitu na vodilicu. Iskoristite ovaj period godišnjeg doba kada nema posla oko vegetacije i uređenja okućnice za sječu i nabavu ogrjevnog drva, trenutak je i za čišćenje zarasnih zemljišta i gnojišta. Osim što ćete tako pripremiti teren za topliji period godine, drva možete iskoristiti za ogrjev, a sitne grančice za izradu komposta pri čemu će pomoći sječkalica Viking.

Za više informacija o proizvodima kontaktirajte tvrtku Unikomerc-Uvoz d.o.o. na broj telefona 01/6370-010.


Fotoprilog


Tagovi

Drva Ogrjev Unikomerc Bukva Hrast Grab Bagrem Sječkalica Viking STIHL Motorna pila

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]