Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hittner d.o.o.
  • 08.05.2015. 13:20

Vatrogasna nadogradnja za vaš EcoTrac!

Inovacija iz Hrvatske - spoj šumskog traktora i vatrogasnog vozila kao velika pomoć u brzom reagiranju na požar u šumi.

  • 645
  • 23
  • 0

Sa suhim i toplim vremenom povećava se i mogućnost od izbijanja šumskih požara, a tvrtka Hittner donosi rješenje u obliku vatrogasne nadogradnje. Naime, riječ je o šumskom radnom stroju Ecotrac 120V (proizvod tvrtke Hittner). Stručnjaci su posebno za taj stroj osmislili vatrogasnu nadogradnju, kako bi stroj mogao u slučaju šumskih požara reagirati odmah na požarištu i na nepristupačnim terenima, gdje klasična vatrogasna vozila nemaju pristupa. Prije dvije godine proizveden je prototip koji se pokazao funkcionalnim pa je tako i započela komercijalizacija ovog inovativnog modela.

Ecotrac 120V

Vatrogasnoj zajednici je problem šumskih požara predobro poznat jer se radi o problemu s kojim se bore svake godine. Sve zemlje u regiji imaju problema sa šumskim požarima i godišnje štete procjenjuju se u milijunima eura. Poznato je također da sve zemlje Južne Europe koriste skiddersku tehnologiju prilikom eksploatacije šume. Jedini proizvođač skiddera u regiji je tvrtka HITTNER koja zauzima između 50 i 60% tržišta regije. Ecotrac 120V posjeduje tehničke i tehnološke karakteristike koje omogućavaju nadogradnju određene vatrogasne opreme.

'Provjerom baze patenata i interneta možete se uvjeriti da nitko u svijetu prije nije proizveo takav proizvod - spoj šumskog traktora i vatrogasnog vozila te smo ponosni što se upravo u Hrvatskoj prvi put proizvelo nešto takvo', navode iz tvrtke Hittner.

Novo tehničko rješenje šumskog traktora

Razvojni odjel tvrtke razvio je ideju novog budućeg proizvoda - spoja šumskog traktora i vatrogasnog vozila. Šumski zglobni traktor razvijen je kao specijalno radno šumsko vozilo prije nekoliko godina u našoj tvrtci, u okviru programa HITRA, odnosno potprograma RAZUM. Nadogradnjom vatrogasnih segmenata na njega stvorio se novi inovativni proizvod, jedinstven u svijetu. Skidder može reagirati odmah, u trenu nastanka požara (prije dolaska vatrogasnih cisterni), jer se već nalazi u šumi, a također bi mogao gasiti požar na samom mjestu nastanka, jer ima pristup na nepristupačne šumske terene, za razliku od klasičnih vatrogasnih vozila.

Mnogobrojni posjetitelji na demonstraciji

Do ove ideje tvrtka Hitter je došla analizom potreba dosadašnjih kupaca njihovih proizvoda, koji su se žalili da im je rad otežan izbijanjem šumskih požara koji izazivaju, kako gospodarske, tako i ekološke štete. Novo tehničko rješenje radnog stroja (šumskog traktora) bi omogućilo potpuno novi pristup navedenom problemu, gospodarstvu i zajednici u cjelini te donio im mnoge uštede, omogućio bolje očuvanje biljnog i životinjskog fonda, a tvrtci omogućio novi tržišni zamah. Za tvrtku je to poluga razvoja i prilika za jači prodor na inozemna tržišta, a za vatrogasnu zajednicu velika pomoć u brzom reagiranju na požar u šumi.

Testiranje inovativnog modela traktora

Samo u Europi godišnje ima između 30.000 - 40.000 šumskih požara. Štete od požara kod zemalja u regiji su sljedeće: Srbija je u 2012. imala više od 500.000 € štete, Crna Gora oko 1 mil. €, Bosna i Hercegovina preko 5 mil.€, a prednjači Hrvatska s prosječno opožarenih više od 15.000 ha šume godišnje i štetom koja se procjenjuje svake godine na više od 10 mil €.

Indirektne štete od šumskih požara tri puta su veće od direktnih šteta jer je šumi potrebno jako dugo vremena da se ponovno obnovi. Naime, šumi koja izgori treba čak 70 godina da se obnovi, tu činjenicu dobro znaju vatrogasci, ali i proizvođači šumskih traktora to ne zaboravljaju.


Tagovi

Hittner Ecotrac Šumski požar Inovacija Hrvatska Crna Gora Srbija Bosna i Hercegovina Ekološka šteta Zaštita šume HITRA RAZUM Vatrogasno vozilo Šumski traktor


Partner

Hittner d.o.o.

Pakračka ulica 10, 43000 Bjelovar, Hrvatska
tel: +385 (0)43 272 512, e-mail: info@hittner.hr web: http://hittner.hr/