Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 19.02.2020. 08:25

Uređivanje šuma, što donosi izmjena pravilnika?

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 1.488
  • 85
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o uređivanju šuma

Kako objašnjavaju, savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o uređivanju šuma kojim se stvara pravni temelj koji će omogućiti da se kroz izvanrednu reviziju šumskogospodarskih planova može dopustiti iskorištavanje nedrvnih šumskih proizvoda u mjeri u kojoj se ne ugrožavaju stabilnost ekosustava i u opsegu koji ne umanjuje općekorisne funkcije šuma.

Odnosno, u Pravilniku o uređivanju šuma (Narodne novine, br. 97/18 i 101/18), u članku 92. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

(2) Izvanredna revizija može se izraditi za gospodarske jedinice u kojima se utvrdi potreba za promjenom propisa iskorištavanja nedrvnih šumskih proizvoda, u mjeri u kojoj se ne ugrožavaju stabilnost ekosustava i u opsegu koji ne umanjuje općekorisne funkcije šuma.

Savjetovanje je otvoreno do: 25.2.2020. 

Otvoreno je i savjetovanje na Nacrt prijedloga Pravilnika o vrsti šumarskih radova, minimalnim uvjetima za njihovo izvođenje te radovima koje šumoposjednici mogu izvoditi samostalno.

Pravilnik između ostalog navodi da je obveza šumoposjednika koji gospodari šumoposjedom većim od 300 ha, a manjim od 2.000 ha je zapošljavanje ovlaštenog inženjera šumarstva te po jednog ovlaštenog inženjera šumarstva na svakih sljedećih 2.000 ha.

 

Savjetovanje je otvoreno do: 19.3.2020.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Pravilnik Javno savjetovanje Uređivanje šuma


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).