Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti drveća
  • 22.06.2022. 18:00

Uništavanju domaćeg jasena prijeti neupadljiva gljivica

Zaštita i suzbijanje je otežano. Ne pomaže uklanjanje pojedinačnih grana ili tretiranje fungicidima. Teško se iskorjenjuje iz prirode

Foto: Depositphotos/IanRedding
  • 1.634
  • 44
  • 0

Invazivne vrste sve više napadaju europski kontinent. Prava trka je pred nama kada su u pitanju vrste jasena, a stručnjaci istražuju načine kako da sačuvaju ovo drveće, navodi Agrarheute.

Neupadljiva gljivica Hymenoscyphus fraxineus prijeti uništavanju ove vrste koja je od izuzetnog značaja, svestrana i ekonomski zanimljiva. Osim što naseljava aluvijalne šume, daje i drvo dobre kvalitete.

Patogena gljivica porijeklom je iz Azije gdje inficira azijski jasen, ali ne izaziva nikakve probleme. Međutim, u Europi je sasvim druga priča. Smatra se da je iz svog podneblja 1992. godine stigla u Poljsku, iz koje se raširila izazivajući izumiranje autohtonih vrsta koja nemaju mehanizam obrane.

Izaziva brzo propadanje mladih stabala i uvenuće starijih koje napadaju drugi organizmi.

Problematična zaštita

Zaštita i suzbijanje je otežano. Ne pomaže uklanjanje pojedinačnih grana ili tretiranje fungicidima. Teško se iskorjenjuje iz prirode. Spore gljivice dugo zadržavaju svoju vitalnost u zemljištu, a problem su i odumrla stabla koja postaju izvor zaraze.

U istraživanjima je otkriveno da stabla u gradovima duže odolijevaju gljivici nego ona iz prirodne sredine. Genetičari traže ona koja su pokazala otpornost. Započeti su eksperimentalni procesi selekcije i vegetativno razmnožavanje. Sade ih širom Njemačke i mogla bi biti osnova za buduće šume jasena. Znanstvenici su u potrazi za virusom koji bi mogao regulirati razvoj štetnog organizma.

Kako prepoznati simptome napada? 

Od izuzetne važnosti je da vlasnici šuma znaju prepoznati simptome napada. Na stablima dolazi do pojave odumiranja, javlja se lišće koje vene i na kraju pocrni, uočava se nekroza kore i peteljki, krošnja postaje svjetlija, a stablo formira brojne zamjenske izdanke.

Nova prijetnja za jasen je širenje azijske bubamare koja iz Kine, Japana, Mongolije, Južne Koreje i istočne Rusije preko Rusije i Ukrajine napreduje prema europskim šumama.

Kako izgledaju šume Velike Britanije zahvaćene ovim patogenom, pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Hymenoscyphus fraxineus Jasen Invazivne vrste Patogen jasena Gljivica na jasenu Sušenje jasena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]