Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 14.10.2020. 09:00

Ubrao puharu veličine tri nogometne lopte

Gljiva koju je Marijan Rogović nedavno pronašao u šumi iznad Zlatarskog jezera bila je teška 4,6 kilograma što se u tom kraju ne pamti.

Foto: Željko Dulanović
  • 2.079
  • 299
  • 0

U njivi na Lazovom brdu, Marijan Rogović iz susjedne Srbije, pronašao je nedavno gljivu puharu, vjerojatno najveću ikad ubranu u šumama iznad Zlatarskog jezera. Veličine je skoro tri nogometne lopte i teška čak 4,6 kilograma, pa najstariji mještani kažu da u životu nisu vidjeli ništa slično. 

Giganticu u Ojkovici kod Nove Varoši ubrao je mlađi Marijan Rogović koji ovih dana slavi punoljetnost, ali je fotografiranje e s neobičnim "ulovom" prepustio djedi Marijanu (70) po kome je i dobio ime.

Samonikle gljive: Kako ih pravilno očistiti, zamrznuti, sušiti i čuvati?

"Danima se bijelila kao snijeg u travi iza kruške, nasuprot naše obiteljske kuće. Prvo sam mislio da je vjetar donio plastičnu vrećicu. Poslao sam unuka da provjeri o čemu se radi. Nisam mogao ni pretpostaviti da je u pitanju gljiva, a on je, eto, ubrao grdosiju", kaže za Agroklub stariji Marijan Rogović.

Ne postoji otkup puhare, ali je dogovor oko prodaje postignut

Puhara je, kažu poznavatelji gljiva, jestiva i ukusna dok je mlada, pa će ova iz Ojkovice završiti na tanjuru.

"Predao sam je jednom od lokalnih otkupljivača, a on će je, kaže, poslati svom gazdi u Italiju, gdje je puhara često na meniju sladokusaca. Kod nas se ne otkupljuje, pa za nju nije formirana ni otkupna cijena, ali smo se lako dogovorili."

Simptomi i prva pomoć kod trovanja gljivama

Vremenske prilike su ovog ljeta pogodovale gljivama, pa su rodile kao nikada prije. U berbu se dalo i staro i mlado, a vještiji su dnevno mogli ubrati i do dvadesetak kilograma. Za mnoge je sakupljanje tih šumskih plodova značajan izvor prihoda, bez kojeg ne bi mogli kupiti ogrjev, zimnicu ili udžbenike djeci. 

Zaradom zadovoljni

Zijad Čuturić iz susjednog Prijepolja gljive sakuplja već 40 godina, uglavnom vrganj i lisičarku. U sezoni, kaže, "ubere" od 500 do 600 eura.

"Da je cijena bila bolja, ove godine zaradio bih najmanje tisuću eura. Ne pamtim da je ovako dobro rodila, bilo je da je 'zgrćeš lopatom'. Ali i s ovim više sam nego zadovoljan. Gljive berem od svoje sedme godine. Već tada sam od svoje zarade mogao sebe opremiti za školu. Kasnijih godina, kada sam upoznao teren i mjesta gdje raste, mogao sam zaraditi i puno više", kaže Čuturić.

Sve što se otkupi ide u izvoz

Gljive se u šumama Zlatara, na granici između ove dvije općine, bere sve do u kasnu jesen. U planinskim selima, do kojih rijetko stižu otkupljivači, mještani uglavnom suše i predaju je kasnije u suhom stanju. Takva se bolje plaća.

"Ove godine sam imao 50 kilograma suhe gljive, pet puta više nego obično", navodi.

Gljiva ubrana u ovom dijelu Srbije izuzetne je kvalitete, pa gotovo sve što se otkupi ide u izvoz. 

"Ovo je jedna od najboljih sezona što se tiče roda. Pored lisičarke i vrganja otkupljuju se i crna truba i laktarijus. Smrčak je u Srbiji zabranjena vrsta i ne otkupljuje se, kao i Amanita caesarea (Blagva). Za svaku vrstu mora se tražiti dozvola od Ministarstva poljoprivrede i ekologije, bez koje nema ni otkupa ni izvoza", kaže Bojan Vujošević, tehnolog i rukovoditelj proizvodnje u poduzeću "Interfood 60" .


Tagovi

Gljive Puhara Marijan Rogović Otkup


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Tijekom tri desetljeća, koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih medija. Omiljene teme su mu iz života mještana planinskih sela, a duboko vjeruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]