Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razminiranje Hrvatske
  • 22.09.2015. 09:15

U rezervatu Prašnik više nema mina

U razminiranje zaštićenog rezervata Prašnik, uloženo je više od 23 milijuna kuna i sada će se to područje ponovno moći koristiti u gospodarske, ali i znanstvene te turističke svrhe.

Foto: HCR
  • 99
  • 7
  • 0

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec uručio je predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Ivanu Paveliću, potvrde o razminiranosti šume i zaštićenog rezervata Prašnik nedaleko od Okučana.

Nazočnima, među kojima je bio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, prezentirani su projekti razminiranja lokaliteta koji obuhvaća jednu od najstarijih europskih prašuma i koji je 1965. godine proglašen zaštićenim rezervatom. Osim u gospodarske, Prašnik će se odsada moći koristiti i u znanstvene, edukativne i turističke svrhe.

Hrvatska za nastavak razminiranja očekuje od EU 75 milijuna eura

Ministar Jakovina je podsjetio na značaj dosadašnje i buduće suradnje Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma, Hrvatskog centra za razminiranje te županija, vezane uz probleme s minama te naglasio važnost realizacije sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, čijim će se bespovratnim sredstvima u iznosu od 75 milijuna eura, razminirati sve minski sumnjive poljoprivredne površine u Hrvatskoj, a što će biti preduvjet vraćanju na upotrebu odnosno revitalizaciji istih.

Razminiranjem Prašnika, površine pod minama BPŽ-e su prepolovljene

Brodsko-posavski dožupan Davor Vlaović zahvalio se na dosadašnjoj suradnji te pozdravio plan potpune očišćenosti te županije od mina, kao i angažman Ministarstva poljoprivrede oko usmjeravanja bespovratnih sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za razminiranje 857.425 četvornih metara poljoprivrednih površina.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić rekao je kako je ta tvrtka u veliki posao razminiranja Prašnika, uložila više od 23 milijuna kuna plus PDV. Hrvatske šume, dodao je, sustavno ulažu u razminiranje šuma još od 2002. godine, kako bi sve radno nedostupne površine ponovno postale spremne za gospodarenje. Dosad je u humanitarno razminiranje u okviru Hrvatskih šuma, uloženo više od 420 milijuna kuna, najvećim dijelom iz Fonda za općekorisne funkcije šuma. U ovoj godini, za razminiravanje se planira osigurati 25 milijuna kuna, koliko je utrošeno i prošle.

Čišćenjem od mina šume Prašnik, površine minski-sumnjivih područja u Brodsko-posavskoj županiji su prepolovljene, a zahvaljujući novcu Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj biti će, rečeno je, razminirane i sve poljoprivredne površine te županije, što je preduvjet ostvarenja ovogodišnjeg cilja odnosno potpunog uklanjanja mina na tome području.

Nakon toga, otvorena je i obnovljena upravna zgrada Uprave šuma, podružnice Nova Gradiška.

Foto: HCR


Tagovi

Dražen Jakopec Ivan Pavelić Potvrda Razminiranost Prašnik Okučani Tihomir Jakovina Europska prašuma Zaštićeni rezervat Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske šume Centar za razminiranje Davor Vlaović Brodsko-posavska županija Gospodarenje Obno


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]