Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvo budućnosti
  • 01.06.2016. 12:00

U pravo vrijeme legalizirana sadnja paulovnije!

Ministarstvo zaštite okoliša će ponovno po ustaljenom principu izdavati dozvole za sadnju i podizanja nasada, a jedini uvjet je nabava sjemena ili sadnog materijala od ovlaštenih tvrtki u RH!

  • 10.608
  • 1.240
  • 0

Drvo budućnosti, paulovnija, kako tvrdi jedan od distributera sadnica tog brzo rastućeg drva, neće biti zabranjena.

Štoviše, kako tvrdi naš sugovornik, kontaktima i s Ministarstvom poljoprivrede i s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode konačno je potvrđeno da je postignut dogovor između ta dva ministarstva, riješene su sve nesuglasice oko izdavanja dozvola za podizanje nasada paulovnije, što znači da će se u potpunosti "legalizirati", odnosno odobriti sadnja paulovnije u Hrvatskoj.

Službena informacija bit će objavljena na službenim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Rješenje nakon kuloarskih priča

S ovim informacijama, nakon kuloarskih priča, javio nam se viši stručni savjetnik FSI Grupe d.o.o. iz Svetog Ilije, Vedran Huđek smatrajući tu informaciju od velike važnosti za sve sadašnje i buduće uzgajivače paulovnije i za dobivanje dozvola za podizanje nasada ovog drva.

Huđek kaže da je dogovor popraćen i odobrenjem kojim se otklanjaju sve prepreke pri sadnji paulovnije u Hrvatskoj, a Ministarstvo zaštite okoliša će ponovno po ustaljenom principu izdavati dozvole za sadnju i podizanja nasada. Jedini, ali vrlo važan uvjet za dobivanje dozvole je nabavka sjemena, odnosno sadnog materijala od ovlaštenih tvrtki s područja Republike Hrvatske.

Ovlaštene tvrtke trebaju imati rješenje nadležnog ministarstva

"Tvrtke koje su ovlaštene za stavljanje na tržište sadnog materijala i sjemena iz roda paulovnije za to su dužni uredno izdati račun te posjeduju rješenje nadležnog ministarstva za obavljanje navedene djelatnosti. To je jedan od bitnih preduvjeta kako bi se popratila kvaliteta sadnog i sjemenskog materijala koji se pojavljuje na tržištu, te je jedan od glavnih faktora kod dobivanje dozvola za podizanje nasada paulovnije", objašnjava Vedran Huđek dodajući da je svaka tvrtka koja se bavi navedenim poslom dužna buduće kupce u potpunosti savjetovati oko uzgoja, te pružiti sve savjete oko izdavanja dozvole za sadnju.

Podsjećamo da je primjena ovog drveta široka, povrat investicije obećavajući, a ovaj dio kalendarske godine najidealniji za njezinu sadnju.


Povezana biljna vrsta

Paulovnija

Paulovnija

Sinonim: - | Engleski naziv: Paulownia, Princess tree, Empress tree | Latinski naziv: Paulownia tomentosa

Paulovnija je drvenasta biljka koja je dobila ime po Ani Pavlovni, kćeri ruskoga cara Pavla I. Radi se o drvenastoj biljci iz porodice Scrophulariaceae. Sve biljke iz porodice... Više [+]

Tagovi

Paulovnija Dozvola Legalizacija


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)