Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 25.11.2019. 15:00
  • Zadarska, Kožino, Zadar

U dva dana na opožarenom predjelu Kožina posadili 10.000 stabala

Do sada je u pošumljavanju opožarenih površina u okolici Splita, Solina i Zadra sudjelovalo više od 6.000 volontera koji su posadili više od 60.000 novih stabala u sadnicama i sjemenu, ističe glavni koordinator akcije Dan Špicer

Foto: Savez izviđača Hrvatske
  • 1.189
  • 223
  • 0

Usprkos lošem vremenu i kiši koja je povremeno padala, protekli vikend je u akciji Boranka uspješno završeno pošumljanje požarišta Kožino kod Zadra. "U dva dana 800 volontera posadilo je na cca 6 hektara ukupno 10.000 stabala primorskog bora u sadnicama i sjemenu“, ističe Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.

Uz 350 izviđača iz Zagreba i Splita te 200-tinjak učenika osnovnih škola iz Zadra i Gračaca, akciji su se priključili djelatnici pojedinih tvrtki, branitelji kao i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite MUP-a koji su pristgli iz Zadra, Splita, Šibenika, Zagreba i Rijeke.

Sadio i župan Longin

Akciju je osobno podržao i zadarski župan Božidar Longin, inače diplomirani inženjer šumarstva, koji je, zajedno sa suradnicima, pomogao u sadnji novih stabala. "Šume su jako bitne za gospodarstvo i turizam u našoj zemlji. Prije dvije godine naša je županija bila opustošena u velikim požarima koji su gorjeli danima te je to bila prava katastrofa. Moram istaknuti kako je u 99 posto slučajeva uzrok čovjek bilo s namjerom ili slučajno“, istaknuo je Longin pozvavši sve da razvijaju svijest o važnosti šuma i njihovom očuvanju za dobrobit zemlje.

Vrijedna kampanja Saveza izviđača Hrvatske 

Ovo je četvrta vikend akcija Boranke održana ove godine, a pomoć u organizaciji zadarske akcije izviđačima su pružili Zadarska županija, Grad Zadar, Vodovod Zadar, šumarija Zadar i  HGSS – stanica Zadar. Akciji pošumljavanja na zadarskom području priključili su se i polaznici Američke škole u Zagrebu. Glavni koordinator akcije Dan Špicer je i ovom prigodom ponovio kako je Boranka najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj.

Iduću subotu u Makarskoj

Posljednja ovogodišnja akcija pošumljavanja požarišta održat će se iduću subotu u Makarskoj u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Makarske te uz podršku Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskih šuma, a prema najavi organizatora okupit će 300-tinjak učenika iz Makarske.

Boranka: Iz crno-bijelog požarišta, rađa se prekrasno šumsko šarenilo

Uz akcije pošumljavanja požarišta, ističe Špicer, održavaju se i edukacije u osnovnim školama. Stručnjaci iz redova Saveza izviđača Hrvatske, HGSS-a, Hrvatske vatrogasne zajednica, Hrvatskih šuma, Ravnateljstva civilne zaštite i Crvenog križa, kroz interaktivne radionice,  djecu uče o važnosti šuma, zaštiti okoliša i učinku klimatskih promjena.

Dobili zlatni Euro Effie

Podsjetimo, kampanju Boranka pokrenuo je prošle godine Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Hrvatskim šumama.

Sadio je i zadarski župan Božidar Longin 

Do sada je u akcijama pošumljavanja požarišta u okolici Splita, Solina i Zadra sudjelovalo više od 6,000 volontera koji su posadili više od  60,000 novih stabala u sadnicama i sjemenu. "Kampanja Boranka zbog svoje je kreativnosti i učinkovitosti već postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u hrvatskoj povijesti, a nedavno je osvojila i najprestižniju europsku nagradu za marketinšku učinkovitost, zlatni Euro Effie te je prva kampanja u cijelog regiji ikad koja je osvojila ovu nagradu“, ističe Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.


Fotoprilog


Tagovi

Akcija Boranka Kožino 800 volontara Dan Špicer Božidar Longin


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."