Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 14.12.2017. 16:30

Treća elementarna nepogoda za goranske šume

U šumama su ostala izvaljena stabla, koja zbog natopljene zemlje vodom i svojih krošanja nisu mogla izdržati orkanske udare vjetra.

  • 410
  • 27
  • 0

U Primorsko-goranskoj županiji 12. prosinca 2017. godine proglašena je elementarna nepogoda za područje Gorskog kotara zbog šteta nastalih na objektima, infrastrukturi i šumama uzrokovanih orkanskim udarima južnog vjetra.

Šume su bile razlog proglašenja elementarne nepogode i 04. veljače 2014. kada su stradale u ledolomu a nakon čega se pojavila najezda smrekovog potkornjaka te je i zbog njega proglašena elementarna nepogoda 03. listopada 2017. godine.

Šumoposjednici čije šume su stradale od vjetroloma, mogu koristiti sredstva iz Fonda za općekorisne funkcije šuma za sanaciju šuma, podnošenjem zahtjeva u nadležni ured Savjetodavne službe. Zbog siline vjetra brojni objekti ostali su bez krovova a pretrpljena su i znatna oštećenja od predmeta koje je nosio vjetar. U šumama su ostala izvaljena stabla, koja zbog natopljene zemlje vodom i svojih krošanja nisu mogla izdržati udare. O razmjerima šteta govori i prilog da su bile zatvorene sve lokalne, županijske i državne ceste, zbog kvarova na dalekovodima čitava su naselja bila bez struje a telefonske i mobilne veze bile u prekidu.

Koliki su stvarni razmjeri štete na samim šuma još nije moguće utvrditi. Zbog izvaljenih stabla šumske prometnice bile su neprohodne, a u međuvremenu je napadalo i snijega što je ekipama koje su radile na njihovom raščišćavanju stvaralo dodatne probleme.

Autor i foto: Goran Šoštarić dipl.ing.šum.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Gorski Kotor Šume Vjetar Elementarna nepogoda


Partner