Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Zanimljivosti o drveću
 • 26.01.2022. 07:30

Top 10 zanimljivosti o drveću i šumama

Znate li da sadnjom stabala uz kuću možete uštedjeti na grijanju ili klimatizaciji, a i povećati cijenu nekretnine? Da je šetnja šumom poput tuširanja kisikom? Donosimo top 10 zanimljivosti o drveću

Foto: Maja Celing Celić
 • 4.226
 • 194
 • 2

Šume često doživljavamo tek kao kulturni krajolik, nešto što se podrazumijeva, za što znamo da nam osigurava velike količine kisika te sirovinu u energetici, građevinarstvu i drugim segmentima života. 

No, tek kada kročimo u neku od njih ili kada spoznamo vrijednost jednog stabla posađenog ispred kuće, a koje daje plodove, hlad i druge blagodati, postajemo svjesni onoga što je ruski književni Anton Pavlovič Čehov davno rekao: "Šume uče ljude da razumiju lijepo." 

Mnogo je zanimljivih činjenica o drveću i šumama koje su malo kome poznate, a koje vrijedi znati. 

Evo top 10 činjenica o drveću i šumama 

 1. Posadite li stabla na pravi način u blizini kuće, uštedjet ćete na klimatizaciji, odnosno grijanju za 30 posto. 
 2. Prema nekim istraživanjima, dobro održavana stabla mogu povećati vrijednost nekretnine, neki kažu za čak 27 posto. 
 3. Stabla nikada ne "umiru" od starosti. Ono što ih uništava su insekti, bolesti ili pak ljudi. 
 4. Kada su pod napadom štetnika, neka stabla mogu prepoznati različite insekte po njihovim izlučevinama. Tada stablo oslobađa feromone čime upozorava druga stabla - a ponekad i priziva druge kukce koji napadaju štetnike. Primjer za to su brijestovi i borovi koji na taj način dovode male parazitske ose. One polažu jaja u gusjenice koje jedu lišće, a o čemu detaljno piše Peter Wohlleben u svojoj knjizi Tajni život drveća
 5. Drveće u gradu u prosjeku živi 13 godina kraće od onoga na selu. 
 6. Znate li da stabla dobivaju 90 posto hrane iz atmosfere, a samo 10 posto iz tla? 
 7. Na svijetu postoji 23.000 različith vrsta drveća. 
 8. Koje je stablo najstarije? Smatra se da su neki čekinjasti borovi (lat. Pinus aristata) stari više od 5000 godina. Poznata lipa u engleskom arboretumu Westonbirt vjerojatno je stara oko 6000 godina, a tisa u škotskom Fortingallu mogla bi biti stara čak 9000 godina.
 9. Meko drvo potječe od golosjemenjača, odnosno zimzelenog drveća, a tvrdo od kritosjemenjača, tj. listopadnih vrsta. Meka su svjetlija od tvrdih, ali kraće gore. Također, dobro prihvaćaju završnu obradu što je dovelo do procvata izrade namještaja od borovine ranih 80-ih do kasnih 90-ih prošlog stoljeća.
 10. Šetnja šumom je potput tuširanja kisikom. Korejska studija ispitivala je žene koje su šetale šumom i one koje su isto to radile u urbanim područjima. Krvni tlak, kapacitet pluća i elastičnost arterija poboljšali su se onima koje su provodile vrijeme u šumi. Ali samo po danu, dok traje fotosinteza.  

I za kraj završimo još jednim zanimljivim i motivirajućim citatom kojega je izgovorio Martin Luther King: "Čak i kada bih znao da će sutra doći smak svijeta, posadio bih stablo jabuke." 


Tagovi

Šuma Drveće Zanimljivost Fun facts Top10 Ušteda Grijanje Meko drvo Tvrdo drvo Najstarije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]