Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrekov potkornjak
  • 10.11.2016. 09:00

Sva stabla zaražena potkornjakom ćemo posjeći

Hrvatske šume, Šumarski fakultet i šumoposjednici dužni su započeti provođenje mjera na zaraženom području u roku od 30 dana.

Foto: Marek Matecki/CILP
  • 2.394
  • 255
  • 0

Ministar Tomislav Tolušić posjetio je Gorski kotar na čijem području je otkriven štetni organizam smrekov pisar (potkornjak).

Na području nekoliko jedinica lokalne samouprave u Gorskom kotaru - Čabar, Delnice, Vrbovsko, Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad - otkriven je potkornjak koji napada obične smreke.

Žurne mjere - sječa i uklanjanje!

"Počinjemo sa žurnim mjerama suzbijanja potkornjaka - sva zaražena stabla će biti označena, posječena i uklonjena iz šume. Pozivam sve šumoposjednike da se odazovu i krenu sa žurnim postupcima kako bismo spriječili širenje ovog opasnog nametnika", rekao je ministar Tolušić dodajući da "šumoposjednici upisani u Upisnik šumoposjednika imaju pravo na naknadu troškova za radove, sanaciju i obnovu šumskih sastojina".

Sprečavanje širenja potkornjaka

Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja smrekovog potkornjaka, Hrvatske šume, Šumarski fakultet i šumoposjednici dužni su započeti provođenje mjera na zaraženom području u roku od 30 dana. Ako šumoposjednik ne poduzme odgovarajuće mjere, Ministarstvo poljoprivrede će za provedbu mjera ovlastiti pravnu osobu sukladno Zakonu o šumama.

Za šumoposjednike u zaraženom području koji neće započeti provođenje mjera u roku jer su odsutni, nepoznatog boravišta ili se radi o neriješenim imovinsko-pravnim pitanjima, općinski načelnik, gradonačelnik odnosno župan, na čijem području se nalaze zaražene šume, ovlašteni su uspostaviti privremeno upravljanje tim šumama u skladu s Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Nagli porast populacije štetnika

"Kroz Program ruralnog razvoja RH privatnim šumoposjednicima je na raspolaganju oko 40 milijuna kuna za pokrivanje svih troškova biološke obnove njihovih šuma uključujući i besplatno stručno savjetovanje", istaknuo je ministar Tolušić.

Smrekov potkornjak jedan je od najznačajnijih europskih štetnika kojemu je domaćin obična smreka. Posljednjih godina, u cijeloj Europi, ali i u svijetu, došlo je do naglog porasta populacija i šteta od potkornjaka uzrokovanih klimatskim promjenama (ekstremne vremenske prilike, sušna razdoblja i sušne godine).

Ovaj štetnik stalno je prisutan u smrekovim šumama i svake godine uzrokuje određene štete čija veličina ovisi prije svega o vremenskim prilikama, gustoći populacije te dostupnosti resursa za hranu i razmnožavanje. U suzbijanje smrekova pisara uključene su sve službe Ministarstva poljoprivrede, uz stručnu potporu Šumarskog fakulteta i Hrvatskog šumarskog instituta.

Foto: Marek Matecki/CILP


Tagovi

Potkornjak Tomislav Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tko je ono pričao da će biti još lijepih dana?
Prevarili ste me!
Prizori iz malog Agroklubovog vrta.