• Gubar
  • 16.09.2018. 16:30

Šumski štetnik gubar prijeti hrastovima, ali i drugim vrstama listača, kako ih zaštititi?

Kod jakog napada, njegove gusjenice mogu izazvati golobrst i posljedično propadanje stabala, ukoliko se golobrst višestruko ponavlja.

Foto: Bigstockphoto/Eugene Put
  • 379
  • 32
  • 0

Gubar je značajni šumski štetnik koji se pojavljuje najčešće na hrastovima ali i na drugim vrstama listača poput bukve, graba, lijeske, brijesta i pitomog kestena.

Kod jakog napada, njegove gusjenice mogu izazvati golobrst i posljedično propadanje stabala, ukoliko se golobrst višestruko ponavlja. Iz tog razloga vrši se redovno motrenje pojave tog štetnika odnosno njegovih jajnih legala koja se pojavljuju na kori stabala tijekom jeseni i zime (najčešće u periodu od listopada do prosinca).

Ove godine na pojedinim lokalitetima u okolici Siska i Zagreba primijećena su jajna legla vrlo rano što upućuje na mogućnost jačeg napada pa se preporuča šumoposjednicima da obrate pozornost na tu pojavu.  Ako otkrijete pojavu tih legala na kori, savjetuje se njihovo mehaničko uklanjanje i uništavanje. Jajno leglo podsjeća na gubu pa je stoga narodni naziv ovog štetnika "Gubar“. 

Osim mehaničkog uklanjanja, koje može izvršiti sam šumoposjednik, taj štetnik se može i kemijski suzbijati, što se provodi samo u slučajevima gradacije i na lokalitetima koji su u žarištu napada. Suzbijanje se vrši aviotretiranjem, ukoliko se prethodnom laboratorijskom analizom utvrdi mogućnost golobrsta.

Gubar je leptir čija ženka ima bijela krila, a mužjak nešto tamnija, sivo – smeđa. Tijekom sljedećeg proljeća kada stabla prolistaju, gusjenice gubara krenu u krošnje i započinju sa svojim žderanjem te ih je moguće ih je vidjeti u cijelim skupinama.  One nisu izbirljive i mogu se hraniti lišćem velikog broja različitih biljaka te ih možemo pronaći i na nasadima jabuka i šljiva. Ako ih nema u tolikom broju da uzrokuju golobrst, njihovo žderanje ipak može znatno oslabiti stablo koje će nakon toga biti pogodna meta sekundarnim štetnicima.

Autorica: Maja Pleše, dipl.ing.šum.


Izvori

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba


Tagovi

Gubar Šumski štetnik Hrast Leptir


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi