• Distopijska instalacija
  • 10.09.2019. 18:00
  • Klagenfurt, Austrija

Šuma izrasla na stadionu!? To nam je budućnost?

"Za šumu - neprekidna privlačnost prirode", naziv je umjetničke instalacije austrijskog umjetnika Maxa Littmana kojom želi potaknuti ljude da razmišljaju o budućnosti.

Foto: Facebook/For Forest
  • 915
  • 60
  • 0

Stadion je posljednje mjesto na kojem bi očekivali šumu, priznajte. Hoćemo li ikada živjeti u svijetu u kojem će stabla biti takva rijetkost da ćemo u njima moći uživati na točno određenim mjestima - pitanje je koje nam je svojom umjetničkom instalacijom postavio Klaus Littman

Tristo stabala nalazi se na stadionu Wörthersee, u Klagenfurtu, u austrijskoj Koruškoj. Littmanova postavka "Za šumu - neprekidna privlačnost prirode", otvorena je 8. rujna, a inspirirana je više od 40 godina starim distopijskim crtežom austrijsko umjetnika i arhitekta Maxa Peitnera kojim je htio prikazati kako će doći vremena u kojem će šume postojati samo kao izložbeni objekti.  

Naime, cilj ove instalacije je, kaže Litman, da "ljudima promijeni percepciju prirode i da ih natjera da razmišljaju o budućnosti". On je na simboličan način htio pokazati kako bi jednoga dana, ako ne budemo čuvali šume i prirodu, mogla izgledati naša stvarnost. 

Littmanovu šumu čine stabla od kojih neka teže do šest tona, a pomogao mu je krajobrazni arhitekt Enzo Enea, koji je gotovo čitavu površinu igrališta prekrio mješovitom šumom koja je karakteristična za središnju Europu, navod Guardian.  

Ovaj je projekt najveća austrijska javna umjetnička instalacija i može se posjetiti i po danu i po noći, od 10 do 22 sata, a ulaz je besplatan

A do 27. listopada, do kada je otvorena ova izložba, austrijski drugoligaš koji inače igra na stadionu, timove će dočekivati na susjednom stadionu Karawankenblick. Kada se izložba završi, čitava će šuma biti presađena na lokaciju blizu stadionia gdje će postati "živa šumska skulptura". 


Tagovi

Distopijska instalacija Šuma Stadion Klaus Littman Max Peitner


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na svome OPG-u u Štriki pokraj Umaga obnavljam suhozide i izrađujem nove. Zaljubio sam se u ovu vrstu tardicijskog zidanja i svakoga dana bih stvarao nešto novo. Cilj mi je sagraditi svojim rukama Kažun, okrugli ili pravokutni.