Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 09.02.2014. 08:31

Stručna i znanstvena potpora drvnoj industriji

EU fondovi su jedini gotovo siguran izvor financiranja i podizanja iz pepela hrvatske drvoprerađivačke industrije

  • 443
  • 61
  • 0

Iako je drvna industrija u Hrvatskoj u krizi, grana je to koja čini čak 30 posto hrvatskog izvoza. Zaustavljanje silaznog trenda nastoji se spriječiti i EU - novcem. "Kako poboljšati konkurentnost drvnog sektora sredstvima iz EU fondova" mogli su drvoprerađivači doznati na istoimenoj radionici u Vinkovcima. Ujedno je predstavljen i projekt ID:WOOD, cilj kojega je osigurati bolju konkurentnost uvođenjem novih znanja i tehnologija, bolje pozicioniranje na tržištu, uz inovacije i razvoj.

Unatoč neiskorištenim potencijalima Vukovarsko-srijemske županije, Agencija za razvoj VSŽ Hrast pokrenula je Centar kompetencija Slavonski hrast gdje će drvoprerađivači dobivati edukacije, a dobit će i stručnu i znanstvenu potporu, u suradnji sa Šumarskim fakultetom. To je i ključan projekt razvoja drvne industrije ove županije.

Do novca sa EU predznakom nije lako doći. U projektu teškom 245.999 eura, županjska tvrtka Akord će ekološki neprihvatljiv otpad iz proizvodnje namještaja zbrinjavati u toplinsku energiju, a to za njih znači razvoj i daljnji rast. Razvojna agencija PINS, uz stručnjake sa Šumarskog fakulteta, pomagat će tvrtkama, a suradnja će biti uspostavljena i s članovima Klastera. Povećanje tehnološkog nivoa same proizvodnje trebala bi u smislu dizajna i promocije proizvoda porasti, a ulaskom u EU napokon su prisiljena na suradnju sveučilišta i struka.

"Upotreba biomase trebala bi biti veća, jer imamo dva relativno velika proizvođača drvnih peleta, a sama upotreba peleta kod nas je vrlo mala. Umjesto da pomažemo druge zemlje, trebamo ih iskoristiti i sami", riječi su Zvonimira Petrića, managera Drvnog klastera VSŽ.


Tagovi

Darko Motik Ivan Rimac VSŽ Hrast Mario Špoljar Tvrtka Akord Danijel Bertović Lokalna razvojna agencija PINS Božo Galić Drvna industrija Drvni peleti Zvonimir Petrić Drvni klaster VSŽ


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.