Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šuma u jesen
  • 12.11.2017. 13:30

Što se događa sa šumom u jesen?

Jesenske boje zapravo su sastavni dio procesa kojim se stablo priprema za nadolazak nepovoljnog perioda zime.

Foto: Pixabay/LuidmilaKot
  • 1.440
  • 13
  • 0

Šuma u jesen daje poseban ugođaj kako zbog zvukova kao što je šuštanje otpalog lišća pod nogama ili šuškanje lišća na jesenskom povjetarcu, a još više zbog vizualnog doživljaja prekrasnih šarenih prizora kojeg formira najvrsnija umjetnica - priroda.

Listopadne šume pružaju nam to zadovoljstvo, a razloge zašto je tome tako pokušat ću objasniti. Jesenske boje zapravo su sastavni dio procesa kojim se stablo priprema za nadolazak nepovoljnog perioda zime. Zbog kraćih dnevnih perioda stablo dobiva informaciju te počinje sa obustavom dotoka vode i hranjivih tvari u lišće. Tada list pri dnu peteljke stvara tkivo za odvajanje koje sprječava dotok vode i hranjivih tvari u list. List kroz vrijeme mijenja boju i otpada, a na mjestu gdje se list odvojio ostaje lisni ožiljak.

Propadanje klorofila u lišću

Odbacivanje lišća za biljku je od višestrukog značaja. Vjerojatno najbitnije od svega je to da biljka kada nema lišća ne vrši transpiraciju te na taj način ne gubi vodu koju bi i tako u tim nepovoljnim uvjetima teško usvajala što zbog fizičke, a što zbog fiziološke suše. Također, kada lišće ne bi otpalo, u zimskom bi se periodu smrzlo, a i na grane sa lišćem mogla bi se nakupiti veća količina snijega te bi pritisak bio veći i samim tim došlo bi do češćeg pucanja grana. Osim toga, nanstvenici u svojim novim istraživanjima nastoje dokazati da se biljka na taj način rješava svojih otpadaka.

Znanstvenik Brian Ford tvrdi sljedeće: "Dugo vremena na list smo gledali kao na organ koji fotosintezom zadržava energiju. No list je još na neki način i ćelija u kojoj biljka pohranjuje svoje otpadne tvari te ih se rješava u trenutku kada list otpadne".

Mijenjanje boja događa se zbog propadanja klorofila u listu, kada počinju prevladavati drugi pigmenti. Karotenoidi počinju lišću davati žutu ili narančastu boju. Ovaj pigment u lišću se nalazi gotovo tijekom čitavog ljeta, ali zbog prevladavanja klorofila, on se ne razaznaje. Antocijan je pigment koji lišće počinje stvarati tek u jesen, a on je zaslužan za crvenu boju. Količina proizvedenog antocijana uvelike ovisi o vremenskim prilikama, sunčani dani i prohladne noći idealne su za stvaranje antocijana. S pojavom prvih mrazeva, ovi oku ugodni prizori, skoro u potpunosti nestaju jer gotovo sve lišće otpadne sa stabala.

Šuma se sada pripremila za duži period mirovanja vegetacije, koji ovisno o vremenskim prilikama može trajati i preko 6 mjeseci. Nastupilo je idealno vrijeme za sječu listača koju treba obaviti na stručan način, a nakon sječe uspostaviti "šumski red".

Autorica: Snježana Blašković, dipl.inž.šum.

Foto: Pixabay/LuidmilaKot


Tagovi

Jesen Šuma Šumski red


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.