Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šuma
  • 24.10.2020. 12:00

Stiže zakon koji će spriječiti uvoz proizvoda povezanih s krčenjem šuma izvan EU

Europska komisija bi trebala predložiti zakon kojim bi prisilili tvrtke da dokažu da proizvodi koje prodaju unutar Unije nisu povezani s globalnim krčenjem šuma.

Foto: Bigstock/Oleg.0
  • 1.248
  • 257
  • 0

Europski parlament je pozvao Komisiju da uvede zakone koji sprečavaju uvoz roba i proizvoda povezanih s krčenjem šuma i kršenjem ljudskih prava, stoji u priopćenju tog tijela. 

Trenutno ne postoji zakonodavstvo kojim se zabranjuje stavljanje proizvoda koji doprinose uništavanju šuma izvan EU-a na tržište Unije. Zbog toga europski potrošači ne znaju doprinose li proizvodi koje kupuju krčenju, uključujući nezamjenjive tropske šume koje su ključne za borbu protiv klimatskih promjena ili zaštitu biološke raznolikosti.

Podaci o proizvodima moraju biti javno dostupni 

Stoga je Parlament u svom izvješću pozvao Europsku komisiju da predloži obvezne zakone kojim bi prisilili tvrtke da pokažu da proizvodi koje prodaju nisu povezani s globalnim krčenjem i kršenjem ljudskih prava.

Oni pozivaju na novi pravni okvir EU-a koji se temelji na obveznoj dubinskoj provjeri za tvrtke, što znači da one moraju izvršiti procjenu rizika svojih proizvoda kako bi identificirali, spriječili, ublažili i objasnili kako se bave ovom problematikom u čitavom opskrbnom lancu. 

To znači da svi operatori na tržištu EU-a moraju osigurati da se njihovim proizvodima može identificirati podrijetlo. 

Međutim, u priopćenju se ističe kako administrativno opterećenje za mala i srednja poduzeća mora biti minimalno, a operateri s velikim brojem dobavljača trebaju se usredotočiti na one kod kojih je rizik od štetnih utjecaja najznačajniji na temelju procjene rizika.

Krče šume zbog palminog ulja - nestalo 39% zelenog bogatstva na Borneu

Zakonodavna inicijativa temelji se na nekoliko studija koje pokazuju da zabrana ulaska proizvoda povezanih sa sječom šuma neće imati utjecaja na količinu i cijenu na EU tržištu te da će bilo kakvi dodatni troškovi koje imaju operateri biti minimalni. 

Pravila bi se trebala primjenjivati na sva poduzeća, uključujući banke i investicijske fondove, tvrde zakonodavci. Također kažu da treba uvesti kazne za one koji krše ta pravila.

Prijedlog zakona možemo očekivati nagodinu?

"Svi se slažu da su dobrovoljne mjere za zaustavljanje i preokret globalnog krčenja propale. Usvajanjem ovog izvješća dajemo šansu za stvaranje funkcionalnog i poštenog okvira, temeljenog na obveznoj dubinskoj provjeri", kazala je zastupnica u EU parlamentu, Delara Burkhhardt.

Ova je inicijativa Parlamenta osnova za zakonodavstvo EU koje bi Komisija trebala predložiti do sljedećeg ljeta.

"Ovo je prekretnica u nastojanju da EU okonča svoju ulogu u uništavanju svjetskih šuma", za reuters su komentirali u organizaciji FERN koja je posvećena zaštiti šuma i ljudskih prava. 

EU odgovorna za 10% krčenja šuma

Inače, od 1990. godine izgubljeno je 1,3 milijuna km2 šuma, područje veće od Južne Afrike. Sprječavanje njihovog uništavanja ključno je za zaštitu biološke raznolikosti i održivost. 

Procjenjuje se da je EU odgovorna za oko 10% krčenja povezanih s globalnom potrošnjom uvezene robe poput palminog ulja, mesa, kakaa, eukaliptusa, kukuruza, drva, kože i gume.

Ilegalno krče Amazonu kako bi EU imala dovoljno soje?

Treba podsjetiti i da je oko 20% godišnjeg izvoza iz Brazila u EU plod ilegalno uništenog zemljišta na kojem je proizvedeno oko 2 milijuna tona soje koja se u državama članicama EU koristi za hranidbu stoke.

Podsjećamo da je Europska komisija pokrenula i novu platformu za pomoć u zaštiti i obnovi svjetskih šuma koja će biti forum za razmjenu podataka, a služit će i kao alat za donošenje politika. Sve u cilju da se smanji rizik prodaje proizvoda povezanih sa sječom na europskom tržištu.


Tagovi

Krčenje šuma Europska komisija Europski parlament Uvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.