Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veliki zeleni zid
  • 13.11.2017. 18:00

Stablima akacije žele spriječiti širenje pustinje

Od istoka do zapada Afrike sadi se veliki zeleni zid kojim se želi spriječiti širenje pustinje uslijed suhih, prašnjavih vjetrova.

Foto: Facebook/Great Green Wall
  • 817
  • 70
  • 0

Veliki zeleni zid ogroman je projekt koji je započeo u Africi, a kojim se želi spriječiti dezertifikacija - pretvaranje tla u pustinju.

Pustinje u Africi zauzimaju 40 posto teritorija, a prijeti joj gubitak više od polovice obradivih površina u bliskoj budućnosti.

O velikom zelenom zidu prvi puta se govorilo još davne 1952. godine, nakon jedne od ekspedicija u Africi, nakon toga u 80-im godinama prošlog stoljeća, a onda opet u novom mileniju. Projekt je započeo 2007. godine, a u njega je uključeno 11 država - Džibuti, Etiopija, Eritreja, Sudan, Čad, Niger, Nigerija, Mali, Burkina Faso, Mauritanija i Senegal, uz, naravno, partnerske afričke zemlje.

Najveća živa struktura

Zeleni zid će činiti milijuni stabala, bit će širok 15 kilometara, a dug 8.000 kilometara. Ovo će biti najveća živa struktura na zemlji.

Veliki zeleni zid kao afrički zeleni pojas

Dakle, veliki zeleni zid spojit će Indijski i Atlantski ocean, od Somalije na istoku do Senegala na zapadu, a sadnjom stabala se želi spriječiti djelovanje suhih i prašnjavih vjetorva, a posljedično tome, doprinjet će opstanku stotinama milijuna ljudi u pojasu Sahel.

Senegal najviše napreduje

Proces sadnje je spor i skup, a do sada je Senegal najviše napredovao u realizaciji projekta. Ondje je zasađeno već 11 milijuna stabala akacije, a godišnje posade čak 2 milijuna što ih je koštalo 2 milijarde dolara. Već se sada vide dobrobiti ovakve sadnje.

Najveći problem predstavlja činjenica što će se zid prostirati kroz nenaseljena područja gdje nema dovoljno ljudstva za održavanje drveća.

Foto: Facebook/Great Green Wall


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.