Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja borova
  • 22.12.2021. 09:00
  • Brodsko-posavska, Čajkovci

Slavko Leko: Naši borovi koštaju 100 do 200 kuna, a cijenom smo zadovoljni

Ove je godine cijena viša u odnosu na prošlu. Tako primjerice obična jela košta 100 kuna, a nordijska od 150 do 200 kuna.

Foto: Printscreen
  • 1.802
  • 52
  • 0

U Čajkovcima kod Vrpolja, Slavko Leko iz Čepina ima 10 tisuća sadnica borova koje se prostiru na dva hektara nasada. Kako je otkrio za Osječku televiziju, planira ih sječi u idućih pet godina.

Na hektar njegovih nasada nalazi se i tisuću jelki starih 30 godina, no one su namijenjene za trgove i crkve.

Sadnjom i prodajom božićnih drvaca bavi se 10 godina. "To je rad koji se nakon četiri do pet godina isplati", kazao je. Sadnice su uvezli iz Slovenije, a prema njegovim riječima jedna sadnica košta od četiri do pet kuna, što ovisi o naručenoj količini.

Da bi ih posadili treba puno ljudske snage što znači i isplatu dnevnica, otkrio je dodavši da oko ovog nasada ima posla cijelu godinu. "Treba ga održavati, kositi, prihranjivati, orezivati", pojasnio je rekavši da taj posao jednostavno treba voljeti.

Prve dvije godine bor se prima pa onda počinje rasti. "U prosjeku svake godine naraste 30 do 40 cm pa ga za četiri godine možete sječi", pojašnjava.

Ove je godine kaže cijena viša u odnosu na prošlu. Tako primjerice obična jela košta 100 kuna, a nordijska od 150 do 200 kuna. "Proizvođač može diktirati i spuštati cijenu, ali onaj koji je uvezao ne može", dodao je.

Već su prodali 800 komada, a do kraja ove božićne sezone planiraju 1.500 do 2.000. "Ne siječemo puno, ako zafali lako je otići odsjeći još", napomenuo je Leko.

Otkrio je da se bor s korijenom posađen ponovo može održati samo ako mu je dobro odsječena žila te da ih je teško vaditi iz zemlje jer imaju jake žile. 

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Slavko Leko Borovi Jele Prodaja Božić Nasad


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com