Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenske bombe
  • 07.04.2016. 08:20

Sjetva biljaka "bombardiranjem"

Sjemenske bombe s Tajlanda i nisu tako nova metoda sadnje jer je prvi takav slučaj zabilježen još davne 1930. No, pošumljavanje iz zraka, sadnja na nedostupnim područjima, danas su u nekim zemljama svakodnevica!

Foto: softpedia.com
  • 615
  • 22
  • 0

Je li pošumljavanje iz zraka budućnost obnove oštećenih zemljišta? Bombardiranje sjemenom iliti zračno pošumljavanje je poljoprivredna tehnika kojom se drveće i biljke siju "iz zraka".

Biljke se obično ispuštaju iz dronova ili zrakoplova, a kada padnu na tlo, tamo se nastave razvijati. Obično je sjeme "spakirano" u zamotuljke tla sa živom vegetacijom.

Sjetva iz zraka

Takva tehnika se može primijeniti i u industrijskoj i "uradi sam" proizvodnji, ovisno o situaciji. Prvo pošumljavanje obavljeno na taj način poznato je iz 1930. godine kada su se zrakoplovi koristili za pošumljavanje područja na planinama u Honolulu.

Vojna tehnologija u plemenite svrhe? Ludo i odlično u isto vrijeme!

Sjetva bombardiranjem se koristi i u Africi, a kako se tehnologija razvija, "sjemenske bombice" sada se stavljaju u biorazgradive spremnike i bacaju na tlo. Kako mladice rastu, spremnici se razgrađuju u tlu. Proces se obično obavlja tako da se stotine i stotine sjemenja odjednom aplicira u tlo iz zraka. Uz dovoljnu količinu vode, osvjetljenja, i u povoljnim uvjetima, biljke narastu u manje od mjesec dana.

Pošumljavanje opožarenih područja i sadnja biljaka na nepristupačnim terenima sada su mogući i iz zraka.

Regeneracija tajlandske šume

1987. godine na Haitiju se koristila ista metoda, a sjeme je bilo upakirano zajedno sa gnojivom i insekticidima - svime što bi jednoj mladoj biljci moglo zatrebati. Haiti ima kišnu sezonu sa padalinama u proljeće i jesen. Sjeme se međutim tijekom sušne sezone natopi nekoliko dana prije "lansiranja" kako bi bez problema započelo nicanje.

Tako danas biljke rastu i na nepristupačnim planinskim područjima. Rabi se i metoda sadnje pomoću češera koji su napunjeni gnojivom i sjemenom, a koji se u tlu također razgrađuju i olakšavaju proces sjetve iz zraka. Tajlandska Vlada je pokrenula i petogodišnji pilot projekt gdje koriste zračno pošumljavanje kako bi potaknuli regeneraciju šume, što se očekuje do 2017.

Foto: softpedia.com


Tagovi

Sadnja biljaka Pošumljavanje Tehnologija Bombardiranje sjemena


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]