Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska strizibuba
  • 14.11.2014. 12:15

Širi se zaraza azijske strizibube

Nakon što je primjećena u Zadarskoj županiji gdje se trenutno provode mjere iskorjenjivanja, azijska strizibuba primjećena je i u rasadniku u Rugvici u Zagrebačkoj županiji.

  • 446
  • 11
  • 0

Azijska strizibuba je kukac koji pričinjava velike štete na brojnim vrstama bjelogoričnog drveća i grmlja koje rastu u šumama, parkovima, voćnjacima i vrtovima. U Europi ovaj kukac ima karantenski status, a unesen je iz azijskih zemalja trgovinom sadnica drvenastog bilja i drvenim materijalom za pakiranje.

Prva zaraza u Hrvatskoj u Zadarskoj županiji

U Hrvatskoj je prvi puta utvrđena zaraza ovim štetnikom na području Zadarske županije gdje se trenutno provode mjere iskorjenjivanja. Sijeku se biljke domaćini sa simptomima zaraze kao i biljke domaćini koje se nalaze u polumjeru od 100 m oko zaraženih biljaka jer postoji opasnost da se i u njima nalaze ličinke ovog štetnika iako se simptomi još ne vide. Naime, odrasla ženka od svibnja do rujna odlaže jaja pod koru drveta iz kojih se izlegu ličinke koje, hraneći se unutar debla, prave hodnike i tako uništavaju drvo uzrokujući njegovo postepeno sušenje. Simptomi se uočavaju tek nakon dvije godine kad iz drveta izađe odrasli kukac. Zbog takve biologije azijske strizibube, nije moguće rano otkriti zarazu.

Početkom studenog utvrđena je zaraza na novom području u jednom rasadniku u Rugvici u Zagrebačkoj županiji. U tijeku su aktivnosti koje prethode provedbi uništenja biljaka domaćina tom lokalitetu.

Opasnost od daljnjeg širenja

Zbog opasnosti da se azijska strizibuba širi i dalje sadnim materijalom ukrasnog bilja, fitosanitarna inspekcija obavlja pojačani nadzor nad rasadnicima takvog bilja i vrtnim centrima koji se bave njegovom distribucijom.

Podsjećamo da je važećim zakonima, a upravo zbog prevencije širenja potencijalnih štetnih organizama, zabranjena distribucija i premještanje sadnog materijala mlađeg od dvije godine, jer pri inspekcijskom nadzoru prilikom ulaska sadnog materijala na područje EU nije moguće utvrditi prisutnost štetnog organizma.


Tagovi

Azijska strizibuba Zaraza Karantenski status Trgovina sadnica Drvenasto bilje Mjere iskorjenjivanja Simptomi zaraze Zaražene biljke Rasadnik u Rugvici Vrtni centri

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]