• Hrvatske šume
  • 01.01.2019. 15:00

Samohodni iverač - ulaganje koje otpad pretvara u vrijednu sirovinu

Hrvatske šume započele su investicijski ciklus vrijedan više od 13 milijuna kuna koji će značajno povećati postotak iskorištenja posječene drvne mase i doprinijeti održivosti šumskog područja.

Foto: Hrvatske šume
  • 784
  • 120
  • 0

Hrvatske šume započele su investicijski ciklus vrijedan više od 13 milijuna kuna koji će značajno povećati postotak iskorištenja posječene drvne mase i doprinijeti održivosti šumskog područja. Naime, nabavljen je tehnološki najsuvremeniji samohodni iverač na svjetskom tržištu. 

Uz predstavnike Hrvatskih šuma, predstavljanju ove napredne inovacije u segmentu šumarske mehanizacije prisustvovao je i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić te rekao: "Hrvatska je danas jedna od najšumovitijih država u Europskoj uniji, a da bi takva i ostala, neophodna su ulaganja u kvalitetnu šumarsku opremu i tehnologiju. Ova je investicija još jedan iskorak Hrvatskih šuma u smjeru racionalnog gospodarenja šumskom sirovinom i poticanja održivog razvoja u svim područjima njihove nadležnosti“, naglasio je Tolušić, stoji na stranicama Hrvatskih šuma

Kako dodaju, u hrvatskom se šumarstvu već više od dva stoljeća primjenjuje načelo održivosti, čega se Hrvatske šume čvrsto drže. "Uz zadržavanje načela održivosti, u budućim aktivnostima želimo staviti dodatni naglasak na učinkovitu uporabu drvnog resursa i povećati iskorištavanje proizvedene drvne mase. U tome će nam pomoći i nova oprema za pridobivanje biomase koja će omogućiti proizvodnju obnovljive energije, očuvanje okoliša, ali i otvaranje novih radnih mjesta i ostanak stanovništva u ruralnim područjima“, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić ilustriravši kako je ovaj iverač u segmentu šumarske mehanizacije, ono što su Rimčeva vozila u segmentu osobnih automobila.

Na predstavljanju posljednje u nizu investicija Hrvatskih šuma, istakuto je da šumski otpad čini približno 25 posto ukupne bruto drvne mase godišnje. No, zbog nedostatka tehnoloških rješenja, dosada nije bilo ekonomski isplativog načina njegovog korištenja. Ovom će se investicijom omogućiti maksimalno iskorištavanje preostalog šumskog otpada, čime se smanjuje rizik od nastanka požara kao i ovisnost o uvozu fosilne energije, zaključuju na svojim stranicama. 


Izvori

Hrvatske šume


Tagovi

Hrvatske šume Samohodni iverač Investicija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uspjesna 2020, neka je 2021 jos bolja :D