Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u šumi
  • 21.09.2013. 09:38

Rujanski radovi u šumi

Budući da je osnovna svrha i zadaća uzgojnih radova u šumi, pomoći mladoj sastojini u rastu i razvoju, tako se u rujnu intenzivno nastavlja s uzgojnim radovima i pripremom tla za prihvat sjemena

Foto: RGBStock.com
  • 663
  • 56
  • 0

Budući da je osnovna svrha i zadaća uzgojnih radova u šumi, pomoći mladoj sastojini u rastu i razvoju, tako se u rujnu intenzivno nastavlja s uzgojnim radovima i pripremom tla za prihvat sjemena, kako bi nova, buduća šuma niknula u što boljim uvjetima. Nakon izvršene pripreme staništa, čišćenja tla od korova i po potrebi rahljenja tla, u sastojinama u kojima se očekuje urod sjemena počinje se s radovima ograđivanja površina zaštitnim ogradama, radi zaštite sjemena od divljači i stoke.

Vezano za pripremu staništa, iz Hrvatskih šuma kažu da se radi na suzbijanju populacije šumskih glodavaca poput voluharica i miševa, u sastojinama koje su u fazi obnove te u sastojinama koje su u fazi podmlatka, s obzirom da glodavci čine štete i na biljkama ovog uzrasta, a ne samo na sjemenu. Kako bi se pravodobno uočila potencijalna zaraza, broje se i legla gubara (Lymantria dispar), te se određuju površina na kojima će se provoditi suzbijanje tih štetnika.

Također se vrše procjene uroda sjemena, radi sakupljanja, skladištenja i tretiranja za unos u sastojinu kojoj treba pripomoći jer nije dovoljno naplođena. Rujan je razdoblje u kojem počinje sadnja mladih biljaka na terenu, bilo da se radi o tzv. podsađivanju (sadnji na površinama unutar sastojine) ili se pošumljavaju nove površine radi povećanja biofonda.

U tijeku su i radovi održavanja gospodarske podjele, odnosno obilježavanja granica odjela i odsjeka vidljivim znakovima, radi boljeg snalaženja i poštivanja imovinsko-pravnih odnosa.
Završavaju se radovi na sanitarnoj sječi i dovršavaju radovi na izgradnji i održavanju šumskih prometnica (navažanje kamena, poravnavanje prosjeka)

Tijekom rujna u lovištima se ubiru plodovi sa remiza, poljoprivrednih površina namijenjenih za prehranu i prihranu divljači, i pripremaju se skladišta za prihranu divljači tijekom zime. Izgrađuju se lovnogospodarski objekti (hranilišta i solišta) te se odvoze u šumu kako bi se tijekom zimskih mjeseci u njima mogla izlagati hrana. Održavaju se i lovovi na jelena običnog (mužjaka), divlju svinju, srnjaka, divlje patke, prepelice. Najatraktivniji događaj u lovištima tijekom rujna svakako je rika jelena, odnosno jelenski ljubavni zov, koji zadivljuje brojne lovce i ostale posjetitelje prostora na kojima obitavaju ove plemenite životinje.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Rujan Šuma Rika jelena Leptir gubar Sadnja Glodavci


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]