• Radovi u šumi
  • 21.09.2013. 09:38

Rujanski radovi u šumi

Budući da je osnovna svrha i zadaća uzgojnih radova u šumi, pomoći mladoj sastojini u rastu i razvoju, tako se u rujnu intenzivno nastavlja s uzgojnim radovima i pripremom tla za prihvat sjemena

Foto: RGBStock.com
  • 625
  • 56
  • 0

Budući da je osnovna svrha i zadaća uzgojnih radova u šumi, pomoći mladoj sastojini u rastu i razvoju, tako se u rujnu intenzivno nastavlja s uzgojnim radovima i pripremom tla za prihvat sjemena, kako bi nova, buduća šuma niknula u što boljim uvjetima. Nakon izvršene pripreme staništa, čišćenja tla od korova i po potrebi rahljenja tla, u sastojinama u kojima se očekuje urod sjemena počinje se s radovima ograđivanja površina zaštitnim ogradama, radi zaštite sjemena od divljači i stoke.

Vezano za pripremu staništa, iz Hrvatskih šuma kažu da se radi na suzbijanju populacije šumskih glodavaca poput voluharica i miševa, u sastojinama koje su u fazi obnove te u sastojinama koje su u fazi podmlatka, s obzirom da glodavci čine štete i na biljkama ovog uzrasta, a ne samo na sjemenu. Kako bi se pravodobno uočila potencijalna zaraza, broje se i legla gubara (Lymantria dispar), te se određuju površina na kojima će se provoditi suzbijanje tih štetnika.

Također se vrše procjene uroda sjemena, radi sakupljanja, skladištenja i tretiranja za unos u sastojinu kojoj treba pripomoći jer nije dovoljno naplođena. Rujan je razdoblje u kojem počinje sadnja mladih biljaka na terenu, bilo da se radi o tzv. podsađivanju (sadnji na površinama unutar sastojine) ili se pošumljavaju nove površine radi povećanja biofonda.

U tijeku su i radovi održavanja gospodarske podjele, odnosno obilježavanja granica odjela i odsjeka vidljivim znakovima, radi boljeg snalaženja i poštivanja imovinsko-pravnih odnosa.
Završavaju se radovi na sanitarnoj sječi i dovršavaju radovi na izgradnji i održavanju šumskih prometnica (navažanje kamena, poravnavanje prosjeka)

Tijekom rujna u lovištima se ubiru plodovi sa remiza, poljoprivrednih površina namijenjenih za prehranu i prihranu divljači, i pripremaju se skladišta za prihranu divljači tijekom zime. Izgrađuju se lovnogospodarski objekti (hranilišta i solišta) te se odvoze u šumu kako bi se tijekom zimskih mjeseci u njima mogla izlagati hrana. Održavaju se i lovovi na jelena običnog (mužjaka), divlju svinju, srnjaka, divlje patke, prepelice. Najatraktivniji događaj u lovištima tijekom rujna svakako je rika jelena, odnosno jelenski ljubavni zov, koji zadivljuje brojne lovce i ostale posjetitelje prostora na kojima obitavaju ove plemenite životinje.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Rujan Šuma Rika jelena Leptir gubar Sadnja Glodavci


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je #digitalizacija poljoprivrednog sektora izuzetno važna. Kako ubrzati transformaciju poljopr... Pročitaj cijelu bilješku »