Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumska biomasa
  • 07.03.2019. 18:00

Raskinuti ugovori vrijedni 1,2 milijarde kuna zbog neispunjavanja ugovornih obaveza

Višegodišnji ugovori za isporuku drvne sječke koje su Hrvatske šume sklapale s pojedinim tvrtkama u vlasništvu kogeneracijskih postrojenja na rok od 14 ili 15 godina - raskinuti su.

Foto: Goran Vincenc
  • 2.135
  • 137
  • 0

Uprava Hrvatskih šuma je koncem siječnja objavila kupcima i javnosti da 20 ugovora za prodaju drvne sječke i ogrjevnog drva radi proizvodnje električne i/ili toplinske energije zbog neispunjavanja ugovornih obaveza smatra raskinutima. Na taj čin državna se tvrtka za gospodarenje šumama odlučila jer dotični kupci (firme potpisnice) nisu dostavile uporabne dozvole za svoja kogeneracijska postrojenja u ugovorenim rokovima. 

Višegodišnji ugovori za isporuku drvne sječke koje su Hrvatske šume sklapale s pojedinim tvrtkama u vlasništvu kogeneracijskih postrojenja na rok od 14 ili 15 godina raskinuti su jer tvrtke potpisnice nisu dostavile uporabnu dozvolu za kogeneracijska postrojenja u ugovorno zagarantiranom roku. Radi se o 20 od ukupno 50 višegodišnjih ugovora  koje je bivša uprava Društva sklapala u razdoblju od 2010. do 2016. godine s pojedinim tvrtkama u vlasništvu kogeneracijskih postrojenja, kojima je ugovorom bila zagarantirana isporuka ukupno 3,71 milijun tona robe (265 tisuća tona robe na godišnjoj razini) čija je vrijednost u ukupnom ugovornom razdoblju iznosila 1,16 milijardi kuna.

Inzistirali na ispunjavanju ugovornih obveza 

Mnoge od tvrtki koje su ostale bez unosnog ugovora tražile su i diplomatskim putem produljenje roka dostave uporabne dozvole za postrojenje, no uvažavajući interese investitora, ali i obvezu zaštite nacionalnih interesa, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i nova Uprava Hrvatskih šuma inzistirali su na ispunjavanju ugovornih obveza kako sa strane prodavatelja tako i od strane kupca.

Iverač Hrvatskih šuma

Desetak dana nakon objave, 12. veljače objavljen je i Javni poziv za prodaju 265 tisuća tona ove strateške sirovine. Na njega su se mogla javiti kogeneracijska postrojenja koja mogu dokazati visoku učinkovitost svojih sustava (minimalno 60 posto). Bodovi su se dodjeljivali i prema planiranom broju novozaposlenih djelatnika po jedinici kapaciteta za koju će se koristiti ova vrijedna sirovina i indeksu razvijenosti područja, dok su prednost imale tvrtke koje su ishodovale uporabnu dozvolu, koje su imale rješenje o statusu povlaštenog proizvođača električne energije Hrvatske energetske regulatorne agencije, potvrdu HEP-a koja dokazuje da su tvrtke stekle pravo na trajno priključenje postrojenja na elektroenergetsku mrežu te potvrdu da su utrošile najmanje 75 posto planiranih investicijskih troškova u gradnju postrojenja. Novi ugovori sklopit će se s tvrtkama koje će u prijavi dokazati da njihova kogeneracijska postrojenja mogu započeti s radom najkasnije do konca 2019. 

Osim što će tvrtke morati dokazati kako će koristiti otpadnu toplinu, bodovati će se tražena količina sirovine u odnosu na instaliranu snagu električne energije. U prednosti su postrojenja koja će tražiti manji postotak sirovine (maksimalno do 80 % kapaciteta) čime se želi aktivirati potencijal privatnih proizvođača biomase. Cijene ove vrijedne sirovine utvrđene su temeljem podataka europskog statističkog ureda EUROSTAT, a usklađivat će se prema Indeksu cijene drvne sječke. Cijene će biti varijabilne tijekom ugovornog razdoblja, ovisno o kretanjima na tržištu.

"Upravljanje nacionalnim resursom s pažnjom dobrog gospodara naša je zakonska obaveza zbog čega kod prodaje strateške sirovine moramo voditi računa kakvu će novu vrijednost ona stvoriti. Stoga se u novim ugovorima obvezujemo kontrolirati učinkovitost postrojenja i distribuciju energije prema drugim proizvođačima, vrtićima, školama ili stambenim zgradama. Drvna biomasa je strateški energent među obnovljivim izvorima i zato je naglasak ovog Javnog poziva na učinkovitoj upotrebi sirovine i energije u svim fazama energetskog lanca", objašnjava Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma naglašavajući kako je jedan od najvažnijih ciljeva uprave kojoj je na čelu od početka 2017. godine, raščišćavanje zatečenih poslovnih odnosa i izgradnja transparentnih i održivih kriterija kako bi se ovim vrijednim resursom gospodarilo na najbolji mogući način. 

Prema riječima Maria Klobučara, koordinatora za šumsku biomasu Hrvatskih šuma najveća je učinkovitost u postrojenjima unutar drvoprerađivačke industrije jer ona imaju cjelogodišnji plasman otpadne toplinske energije za potrebe osnovne proizvodnje (sušenje pilanskih proizvoda i sl.) dok je kod greenfield kogeneracijskih postrojenja, koja su dominantna na našem tržištu, učinkovitost najniža zbog velike količine otpadne toplinske energije za koju ne postoji mogućnost plasmana.

Nabavljen suvremeni samohodni iverač 

Predsjednik udruge za biomasu CROBIOM Davor Zec za medije je izjavio kako bi pomicanje rokova za dostavu dozvola izgubilo svaki smisao te da navedene ugovore treba raskinuti iako je i on jedan od onih koji će ostati bez unosnog ugovora. Ističe kako su u CROBIOM-u svi zainteresirani da se problem riješi i da se uspostave kriteriji za osiguravanje sirovine. Navodi primjer kako za jedan MW (megavat) proizvodnje električne energije, različite tvrtke troše različitu količinu sječke. "Svi smo mi na neki način sufinancirani iz državnog proračuna i cijene koje imamo na kraju plaćaju porezni obveznici, kaže Zec.

Sječka 

Tržišna potražnja za drvnom biomasom je sve veća te on postaje strateški energent među obnovljivim izvorima energije. Stoga su se Hrvatske šume opredijelile za snažan zaokret u raspolaganju ovom sirovinom kroz niz novih investicija u šumarsku opremu i tehnologiju. Jedan od posljednjih primjera je nabava tehnološki najsuvremenijeg samohodnog iverača koji u sat vremena rada od drvnog otpada može proizvesti više od 100 kubičnih metara biomase. Time se osiguravaju preduvjeti za proizvodnju zelene energije, očuvanje okoliša, ali i otvaranje novih radnih mjesta i ostanak stanovništva u ruralnim područjima.

Tekst/foto: Goran Vincenc


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Hrvatske šume Biomasa Drvna sječka Ugovori Raskid ugovora


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]