Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi
  • 27.08.2013.

Radovi u šumi tijekom kolovoza

U kolovozu, šumari vrše sječu i doznaku, čišćenje koljika, kontrolu štetnika, tanjuranje prosjeka te izvještaj o urodu sjemena.

Foto: RGBStock.com
  • 631
  • 45
  • 0

U ljetnim mjesecima naši šumari imaju najviše posla. Tako se u kolovozu vrši sječa i izrada u sječinama sušaca. Sušac je naime, doznačeno i posječeno mrtvo, suho ili odumrlo stablo, odnosno ono stablo kod kojega su bespovratno prekinute sve fiziološke funkcije. Nakon toga slijedi privlačenje i otprema trupaca, a vrši se i doznaka redovitog i slučajnog prihoda.

U redoviti prihod ubrajamo sva zdrava stabla koja donose zaradu, a pod slučajni ubrajamo neplanirani prihod od sušaca i drugih oštećenih stabala. Pod doznakom se podrazumijeva odabiranje, obilježavanje i mjerenje stabala za sječu te obračun drvnog sječivog obujma. Za oštećena i izvaljena stabla prilikom sječe koja nisu doznačena i pojedinačne sušce nastale od doznake do sječe, mora se naknadno obaviti doznaka i upisati u obrazac doznake.

Šumari su dužni i obaviti čišćenje koljika. Čišćenjem se iz sastojina odstranjuje sve ono što se smatra nekvalitetnim i suvišnim za razvoj buduće sastojine. Sredinom mjeseca započinje se ograđivanje pomladne površine te premazivanje rubnih stabala različitim kemijskim preparatima koji odvraćaju divljač i stoku od uništavanja pomlatka.

Krajem mjeseca započinje se sa kontrolom intenziteta zaraze gubarom. Gubar glavonja ili hrastov gubar (Lymantria dispar) vrsta je leptira iz porodice Lymantriidae. Jedan je od najvećih štetnika u listopadnim šumama. Štete koje nastaju u šumarstvu njegovim djelovanjem su sušenje stabala, smanjenje prirasta i poremećaj u gospodarenju šumama.

Nakon eksploatacije šume nužno je izvršiti tanjuranje prosjeka kako bi se poravnale sve neravnine koje su nastale nakon prolaska traktora. Na biotočkama i bioindikacijskim točkama se vrši procjena osutosti krošanja.
Šumari također moraju održavati pokose kanala i rubove cesta.

Što se tiče sjemenarstva mora se izvršiti promatranje i izvještaj o urodu sjemena u sjemenskim sastojinama. Pri utvrđivanju uroda šumskog sjemena opaža se koliko je obilje uroda samog sjemena, odnosno češera i koliko je učešće zdravih odnosno punih sjemenki.

U području protupožarne zaštite, nastavljaju se sve aktivnosti započete u lipnju, početkom protupožarne sezone (vrši se 24-satno motrenje šume, održavaju se protupožarne prosjeke, oglašavaju se upozorenja putem tv i radijskih spotova). Lovci se pripremaju za početni, istodobno i najatraktivniji dio lovne sezone - riku jelena.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Šuma Sušac Doznaka redovitog prihoda Čišćenje koljika Hrastov gubar Tanjuranje prosjeka Rika jelena


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."