• Zakon o šumama
  • 02.03.2018. 16:30

Prijedlog Zakona o šumama poslan u saborsku proceduru

Koje su novine u odnosu na postojeći zakon?

  • 429
  • 56
  • 0

Prijedlog Zakona o šumama poslan je u saborsku proceduru. Danim prijedlogom zakona, u odnosu na važeći Zakon, kvalitetnije se uređuje sustav i način upravljanja, korištenje i raspolaganje šumama i šumskim zemljištima, s ciljem osiguranja gospodarenja na načelima održivog gospodarenja, naglasio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Zakonom se 90 posto dosadašnjih obveznika općekorisne funkcije šuma (OKFŠ) oslobađa plaćanja te naknade. Riječ je o 181 tisući dosadašnjih korisnika.

"Općekorisna funkcija šuma (OKFŠ) je naknada koju su do sada plaćale sve pravne i fizičke osobe koje su u Hrvatskoj obavljale gospodarsku djelatnost, a ministar je podsjetio da je po važećem zakonu riječ o 202 tisuće korisnika. Sada će sve fizičke i pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a ostvaruju prihod manji od 3 milijuna kuna u potpunosti biti oslobođene ove naknade", objasnio je ministar.

Oslobađanje obveze plaćanja OKFŠ

Dodao je i da Zakon omogućuje da se šumsko zemljište koristi za ispašu stoke i proizvodnju biomase kao novog energenta za potrebe dosadašnjih i budućih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što je usko vezano i uz Zakon o drvenastim kulturama kratkih ophodnji, koji je Vlada također nedavno uputila Hrvatskom saboru.  Prema novom Prijedlogu zakona gradovi mogu prenamijeniti opožareno zemljište nakon 10 godina i to uz suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koje je nadležno za donošenje prostornih planova. Po važećem zakonu rok za prenamjenu je 5 godina.

"Sve šume koje su izgorjele šumoposjednik, bio javni ili privatni, dužan je obnoviti u roku dvije godine, s tim da su za državne šume sredstva predviđena u državnom proračunu", pojasnio je ministar Tolušić, prenosi se na stranici ministarstva.

Uvodi se i elektronička evidencija cijelog šumskog gospodarskog područja Republike Hrvatske, što će omogućiti kvalitetnije praćenje stanja šuma i šumskog zemljišta, kojeg ima oko 2,7 milijuna hektara. Ministar je izvijestio da se uvodi i definicija šumoposjednika te podjela privatnih šumoposjednika po veličini posjeda, a mali i srednji se oslobađaju određenih troškova.

Poseban fond za razvoj drvne industrije

Novi zakon predviđa i izdvajanje namjenskih sredstva koja će služiti kao poseban fond za razvoj drvne industrije u Hrvatskoj. Ta će sredstva u 2019. godini biti vidljiva na stavci Ministarstva poljoprivrede, što bi otprilike moglo biti oko 80 milijuna kuna na godišnjoj razini, a koristit će se isključivo za podizanje konkurentnosti hrvatske drvne industrije.

Ministar Tolušić naveo je da se navedenim Prijedlogom zakona uređuje i postupak izdvajanja pojedinog šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, koje je po načinu uporabe u katastru opisano kao oranica, vrt, livada, pašnjak, voćnjak, maslinik, vinograd, trstik i močvara. Pojasnio je da će takvo brzo izdavanje šumskog zemljišta omogućiti da se veće površine zemljišta koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, zaključuju iz ministarstva.

Foto: Bigstockphoto/mikdam


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Zakon o šumama Ministarstvo poljoprivrede Sabor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav od mojih malih farmera :)