AgroKlub.com

\

Šumarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Šumarstvo » Prihvaćena iznimka za šume zbog rata

Prihvaćena iznimka za šume zbog rata

Gospodarenje šumama

Prihvaćena iznimka za šume zbog rata

Datum: 12.07.2017. 18:00

Kategorija:

Šumarstvo

Hrvatskoj se daje mogućnost da prilikom izračuna referente razine gospodarenja šumama uzme u obzir nemogućnost gospodarenja šumama zbog srpske okupacije dijela hrvatskog teritorija od 1991. do 1998. godine.

Iznimkom u okviru izvješća LULUCF usvojenom na Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta uvrštenom u kompromisni prijedlog na temelju amandmana koji je podnijela Marijana Petir, Hrvatskoj se daje mogućnost da prilikom izračuna referente razine gospodarenja šumama uzme u obzir nemogućnost gospodarenja šumama zbog srpske okupacije dijela hrvatskog teritorija od 1991. do 1998. godine.

Isto tako, uzima se u obzir i utjecaj rata i njegovih posljedica na praksu gospodarenja šumama na hrvatskom teritoriju.

Ovaj izuzetak za Hrvatsku je važan jer prema prijedlogu Komisije nova referentna razina za šume trebala se temeljiti na nastavku trenutačne prakse i intenziteta gospodarenja šumama, kako je kod nacionalnih šuma država članica dokumentirano od 1990. do 2009. godine po vrsti šume i po starosnom razredu, izraženo u tonama ekvivalenta CO2 godišnje. Prema prijedlogu Komisije Hrvatska bi bila na gubitku jer nije mogla gospodariti svojim šumama u cijelosti tijekom Domovinskog rata, ali i nakon mirne reintegracije i razminiranja koje je još uvijek u pojedinim dijelovima Hrvatske u tijeku te je inicijativom i aktivnošću zastupnice Petir to sada izmijenjeno.

LULUCF je izvješće o uvrštenju emisija stakleničkih plinova i uklanjanju stakleničkih plinova koji nastaju zbog uporabe zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva u klimatski i energentski okvir za razdoblje do 2030. i izmjeni Uredbe br. 525/2013 Europskog parlamenta i Vijeća o mehanizmu za praćenje i izvješćivanje o emisijama stakleničkih plinova i za izvješćivanje o drugim informacijama u vezi s klimatskim promjenama.

Foto: Eivaisla/bigstockphoto.com

Broj pregleda članka: 1288; Uspješnost članka: 70.4

Tagovi: EU, Petir, Gospodarenje šumama, Utjecaj rata

Ključne riječi članka: prihvacena, iznimka, za, sume, zbog, rata, šumama, gospodarenja, plinova, stakleničkih, gospodarenja šumama, stakleničkih plinova, prema prijedlogu komisije


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorica Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!