Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čista energija
  • 24.02.2017. 13:30

Prepreka za bioenergiju, ugljen više nije "prljav"

Europska komisija objavila paket čiste energije za Europljane!

Foto: bigstockphoto.com, VDW
  • 1.393
  • 67
  • 0

Izgleda da obnovljivi izvori energije gube podršku koju uživaju na tržištima EU, a Komisija je otežala državama članicama da ih podržavaju. Troškovi obnovljivih izvora energije poput vjetra i solarne energije značajno su pali, ali tržište neće ulagati u njih u tempu ili razini koja je potrebna bez čvrstih jamstava i reforme tržišta.

U listopadu 2014. Europsko vijeće donijelo je okvir klimatske i energetske politike do 2030. godine kako bi EU mogao postaviti ambiciozan cilj da do tada smanji emisije stakleničkih plinova u domaćem gospodarstvu za najmanje 40%.

Energetski sektor mora smanjiti emisiju plinova

Provedba energetskog i klimatskog okvira do 2030. koji je donijelo Europsko vijeće prioritetna je aktivnost u okviru provedbe Pariškog sporazuma. Komisija je već iznijela ključne prijedloge za provedbu ciljeva EU o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Godine 2015. predstavljen je prijedlog reforme sustava EU za trgovanje emisijama kako bi se zajamčilo da energetski sektor i energetski intenzivne industrije postignu potrebna smanjenja emisija. U ljeto 2016. izneseni su prijedlozi za ubrzanje prelaska na niskougljično gospodarstvo u drugim ključnim sektorima europskog gospodarstva, a krajem studenog prošle godine objavljen je i zimski paket čiste energije za sve Europljane.

Paket čiste energije za Europljane

Ti prijedlozi su ključni dijelovi koji su nedostajali za punu provedbu klimatskog i energetskog okvira EU za 2030., posebice u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Iz WWF-a pak upozoravaju kako objavom ovog paketa, Europska komisija doduše jest predstavila vrlo opsežan skup reformi energetskog sustava, ali nije uspjela pokazati dovoljno hrabrosti i odlučnog vodstva na području obnovljivih izvora energije, kako bi odgovorila na izazove Pariškog klimatskog sporazuma.

Plan za čistu energiju još uvijek preprljav

Po njima plan Europske Komisije za čistu energiju još uvijek je previše prljav. Najveća kritika ide na račun ugljena koji, na iznenađenje brojnih zelenih, sugerira da ugljen više neće biti prljav i da se kroz navedene mehanizme može subvencionirati.

Štetne subvencije u idućih 10 godina

"EU je predvodila svijet u borbi protiv klimatskih promjena, no paket za čistu energiju Komisije još uvijek je previše prljav. Prijedlog ne ubrzava energetsku tranziciju te ostavlja otvorena vrata za štetne subvencije još sljedećih 10 godina, smanjuje podršku obnovljivim izvorima energije i propušta velike mogućnosti na području energetske učinkovitosti. Komisija također misli da je dobar način rješavanja problema klimatskih promjena tako da se spali još više drveća",rekla je Imke Lübbeke, voditeljica klime i energije u WWF-ovom uredu za europsku politiku.

Ambiciozan cilj od 40% energetske učinkovitosti

Povećanje cilja energetske učinkovitosti sa 27% na 30% koje postaje obvezujuće, korak je u pravom smjeru. Iako je cilj postavljen za cijelu EU, bez nacionalno obvezujućih ciljeva, to pokazuje da je Komisija shvatila potrebu za snažnijom politikom energetske učinkovitosti.

Sada je na Europskom parlamentu da prijedlog Komisije odvede korak dalje i podrži cilj učinkovitosti od 40% kada će pregovarati o Direktivi o energetskoj učinkovitosti sa Vijećem. Usvajanjem ambicioznijeg cilja od 40% energetske učinkovitosti, umjesto cilja od 30%, građani EU će žeti značajne prednosti, kao što je ušteda 32 milijardi eura godišnje u troškovima zdravstva zbog onečišćenja zraka i 2,6 milijuna radnih mjesta.

Obnovljivi izvori energije gube podršku

Cilj od "najmanje 27%" koji je iznijela Europska komisija je neznatan u odnosu na ono što je potrebno za ispunjenje ambicioznih klimatskih ciljeva Pariškog sporazuma.

Bez nacionalno-obvezujućih ciljeva nije jasno kako će Komisija osigurati ispunjenje cilja. Izgleda da obnovljivi izvori energije gube podršku koju uživaju na tržištima EU, a Komisija je otežala državama članicama da ih podržavaju. Troškovi obnovljivih izvora energije poput vjetra i solarne energije značajno su pali, ali tržište neće ulagati u njih u tempu ili razini koja je potrebna bez čvrstih jamstava i reforme tržišta.

Ulaganja u obnovljive izvore nemoguća uz ovakvo stanje na tržištu

Iako je Komisija pokušala blokirati da novi proizvođači prljave energije budu plaćeni kroz mehanizme kapaciteta, ti zakoni još uvijek ostavljaju otvorena vrata za subvencije postojećim termoelektranama barem do 2026. godine Štoviše, Komisija nije uspjela riješiti problem prekapacitiranosti u mnogim energetskim tržištima EU, primjerice, prijedlogom programa za gašenje najstarijih i najprljavijih elektrana. Prevelika ponuda na tržištima električne energije neće privući odgovarajuća ulaganja u obnovljive izvore energije, bez obzira na to koliko su oni sad konkurentni.

EU zaostaje za SAD i Kinom

"Nacrt prijedloga Europske komisije o obnovljivim izvorima energije je zbunjujući. Manje od godinu dana od Pariškog sporazuma, uzimajući u obzir da ulaganje EU u obnovljive izvore zaostaje za SAD-a i Kinom, Komisija je odlučila stati na kočnicu", rekao je Alex Mason iz WWF-ovog ureda za europsku politiku.

Zimski energetski paket Europske komisije, čiji je cilj da pomogne ispuniti obveze EU-a prema ugovoru o globalnim klimatskim promjenama u Parizu, uključuje prijedloge za reviziju Direktiva energetske učinkovitosti, energetske učinkovitosti u zgradama i obnovljivim izvorima energije, kao i nove prijedloge o sustavu tržišta električne energije te o upravljanju Energetske zajednice.

Nova radna mjesta, ali i krčenje šuma

Komisijini prijedlozi o čistoj energiji za sve Europljane odraz su činjenice da je prelazak na čistu energiju sektor rasta budućnosti i prilika za pametne ulagače. U čistu je energiju 2005. na globalnoj razini uloženo više od 300 milijardi eura. EU ima mogućnost iskoristiti svoje istraživačke, razvojne i ulagačke politike kako bi taj prelazak pretvorio u konkretnu priliku za industriju.

U okviru ovog paketa, kojim će se do 2021. mobilizirati javna i privatna ulaganja u iznosu do 177 milijardi eura godišnje, u sljedećih se 10 godina BDP može povećati do 1% te stvoriti 900.000 novih radnih mjesta. S druge strane postoji rizik da će se krčenjem šuma za izradu peleta za energetski sektor EU - nešto što se već događa na alarmantnom nivou u EU i trećim zemljama - znatno ubrzati, iako je vjerojatno da će to dovesti do većih emisije štetnih plinova.

"Na području bioenergije, prijedlog Komisije jednostavno je zbunjujući. Izgleda da nisu naučili lekciju nakon fijaska biogoriva ili iz najnovije znanosti i umjesto toga odlučili da je dobar način rješavanja problema klimatskih promjena tako da se spali puno više stabala", zaključuje Alex Mason iz WWF-a.

Autor: Irena Devčić, Foto: bigstockphoto.com, VDW


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Čista energija WWF Ugljen

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]