Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Greenpeace na djelu
  • 28.05.2017. 18:00

Poljaci spriječili sječu u drevnoj zaštićenoj šumi

"Ministar šumarstva Jan Szyszka, unatoč brojnim apelima iz znanstvene zajednice, lokalne zajednice i više od 167.000 ljudi, i dalje zaštićenu prašumu tretira kao običan nasad drveća."

Foto: pixabay.com
  • 1.960
  • 132
  • 0

Poljaci su ponosni na Bjelovjesku šumu na granici Poljske i Bjelorusije, jednom od zadnjih ostataka nekadašnje prašume koja se protezala cijelom europskom nizinom od obale Atlanskog oceana do Urala i od Baltika do Crnog mora.

Ondje se još uvijek mogu vidjeti sada već malobrojni primjerci europskog bizona i još nekih rijetkih životinjskih vrsta u izumiranju, zbog čega je ovo područje upisano u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine.

Tijelima spriječili rad strojeva

Zato su Poljaci, osobito zaštitari prirode, posebno burno reagirali na najavu sječe stabala iz ove šume, što je kulminiralo u srijedu 24. svibnja kada su aktivisti Greenpeacea i poljske udruge ljubitelja izvorne, netaknute prirode "Divlja Poljska" svojim tijelima spriječili rad strojeva i sječu stabala.

Cijela prašuma je nacionalni park

Rad teških strojeva spriječilo je 15 aktivista koji su nosili transparente s natpisom "Stop sječi" i "Cijela prašuma je nacionalni park".

"Mi smo u šumi da zaustavimo uništavanje zaštićenog nacionalnog parka i provođenje skandalozne odluke ministra šumarstva Jana Szyszka. Unatoč brojnim apelima iz znanstvene zajednice, lokalne zajednice i više od 167.000 ljudi, ministar i dalje zaštićenu prašumu tretira kao običan nasad drveća", objasnio je Robert Cyglicki iz Greenpeacea, dodajući kako odluke ministra "prijete mnogim rijetkim vrstama ptica koje imaju stanište u starim i suhim stablima, koja vlasti žele, unatoč sezoni parenja, masovno sjeći i izvoziti iz šume".

Postignut dogovor

Ekolozi tvrde da je ministar odlučio sjeći stare, neprocjenjive prirodne šumske dijelove koji su ranije već bili isključeni iz plana sječe jer su, između ostalog, u zaštićenim zonama UNESCO-a.

"Sječa se provodi bez obzira na zahtjev Poljske Europskoj komisiji da smjesta obustavi sječu", kaže Greenpeace. Nakon nekoliko sati, aktivisti su oglasili na Twitteru da je zbog njihovog djelovanja teška opreme povučena iz Bjelovjeske šume. Mediji u Poljskoj podsjećaju da je krajem travnja Europska komisija pozvala Poljsku vladu da obustavi planirane radove velikih razmjera u Bjelovjeskoj šumi.

"Ispunit ćemo odredbe o pticama i staništima. Oni obvezuju našu zemlju da se brinemo o vrstama i staništima zastupljenim u Bjelovjeskoj prašumi", oglasio se napokon i glasnogovornik Ministarstva okoliša Paweł Mucha.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Poljska Bjelovjeska šuma Šume Sječa šuma Prašuma UNESCO Svjetska baština Greenpeace


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.