Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sječa šume
  • 21.04.2016. 14:30

Poljaci će posjeći poznatu europsku prašumu?

Ekološke organizacije Europskoj komisiji podnijele žalbu na plan poljske Vlade za sječu drveća u jednoj od posljednjih prašuma u Europi.

Foto: bigstockphotos.com
  • 1.035
  • 50
  • 0

Ekološke organizacije među kojima su Greenpeace i Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) podnijele su jučer Europskoj komisiji žalbu na plan poljske vlade za sječu drveća u šumi Bialowieza, jednoj od posljednjih prašuma u Europi.

Poljski ministar okoliša Jan Szyzsko najavio je kontroverzni plan za drastično povećanje broja stabala predviđenih za sječu u ovoj šumi koja se nalazi između Bjelorusije i Poljske, a kao razlog navodi invaziju insekata drvnih štetnika iz reda potkornjaka, piše časopis Nature.

Zabrinuti ekolozi i znanstvenici

Ekolozi i zanstvenici su odmah izrazili zabirnutost, kao i Europska komisija, a Greenpeace je prikupio 140.000 potpisa za povlačenje plana.

Ekološke organizacije tvrde da se ovom odlukom poljskog ministra krši europska direktiva o očuvanju prirodnih staništa i divljeg životinjskog i biljnog svijeta. "Lokalni zakoni nam ne omogućavaju da se u Poljskoj žalimo na tu odluku. Tako smo se odlučili obratiti Europskoj komisiji. Nadamo se da će ministar ponovno razmotriti odluku", izjavila je novinarima pravnica organizacije Client Earth specijalizirana za pravo životne sredine i pitanja ekološke pravde u Europi.

Sječa bi mogla početi već ovog proljeća

Nevladine organizacije su pozvale i Europsku komisiju da primijeni privremene preventivne mjere kako bi spriječila "nepopravljive posljedice" u nekim od staništa europske mreže zaštićenih prirodnih područja Natura 2000, budući da bi sječa drveća mogla početi, kako navode ekolozi uskoro, čak ovog proljeća.

Prethodne godine, aktivisti Greenpeace-a su se popeli na krov Ministarstva okoliša u Varšavi i postavili ogromnu zastavu sa natpisom: "Proširite površinu nacionalnog parka na cijelu Bialowieza šumu", jer bi to omogućilo da se utvrdi zaštita svih 150.000 hektara. "Postoji opasnost da se ova šuma pretvori u plantažu drveća i da se naša prirodna baština svede na drvene daske", upozorio je šef poljskog Greenpeace-a Robert Cyglicki.

Prirodna baština Unesco-a

Spomenutu šumu je Unesco 1979. godine proglasio svjetskom prirodnom baštinom. Ona postoji već 12.000 godina, i u njoj živi 20.000 vrsta životinja, od čega 250 ptica i 62 sisavaca, među kojima su najveće kopnene životinje Europe - bizon, kao i ris i vuk. Tamo raste i najveće drveće na kontinentu, jele od 50 metara i hrastovi i jasenovi visoki više od 40 metara.

Foto: bigstockphotos.com;Imfoto


Tagovi

Greenpeace Sječa Jan Szyzsko Ekološke organizacije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."