Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rika jelena
  • 22.09.2018. 15:00

Počeo najspektakularniji ljubavni ritual u prirodi - rika jelena

To je znak ženkama da je "mladoženja" spreman, a potencijalnim rivalima da budu spremni za borbu, ukoliko žele na određenom teritoriju krenuti za košutama.

Foto: Pixabay / lagunabluemolly
  • 2.902
  • 199
  • 0

Kraj ljeta i početak jeseni rezerviran je za jedan od najspektakularnijih ljubavnih rituala u prirodi - riku jelena. Na prijelazu dva godišnja doba, priroda je regulirala da kada počne snižavanje temperature, jeleni i košute pod utjecajem hormona ulaze u estrus (spolni žar). Kada su mužjaci europskog jelena u pitanju, rika je posljedica borbe za ženku, a glasanjem se ukazuje na prisustvo na određenoj terotoriji, koju obilježavaju mokraćom i sekretima mirisnih žlijezda. To je znak ženkama da je "mladoženja" spreman, a potencijalnim rivalima da budu spremni za borbu, ukoliko žele na određenom teritoriju krenuti za košutama.

Zato šumama, proplancima i livadama odjekuje karakterističan, prodoran zvuk "gorskog cara", kako ga neki nazivaju, a za mnoge lovce to je "najljepša lovačka simfonija". 

Zapleteno rogovlje znači smrt 

Mužjaci, koji najveći dio godine provode u krdima, sezonu parenja dočekuju kao usamljenici. Više nema zajedništva, sada je svaki spolno zreli jelen ljuti neprijatelj ostalima u borbi za naklonost ženki. Dominantni mužjaci oko sebe stvaraju "harem" iz kojega ga ostala muška grla žele istisnuti. Poznato je da borbe jelena mogu biti, ne samo duge i iscrpljujuće, već i sa smrtnim ishodom. To se obično događa kada se rogovlje uplete, pa se ni jedan od rivala ne može odvojiti. Uslijed velike iscrpljenosti i nemogućnosti da uzima hranu i vodu, izmučen organizam ne može dugo funkcionirati, pa jeleni ponekad glavom plate veliku navalu hormona.  

Oponašanje jelena pred 8.000 gledatelja: Slovenski lovci peti u rikanju!

Rika počinje u nizinama

Rika obično ranije počinje u nizinskim lovištima, a takozvana "rikališta" se nalaze u depresijama, obraslim gustim raslinjem. Kada su brdsko-planinski tereni u pitanju, rikališta nisu u gustim šumskim kompleksima, već na čistinama obraslim visokom travom i grmolikim biljem. 


Tagovi

Jelen Estrus Rika jelena Borbe jelena Lov na jelene


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Dušan je poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cijena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]