Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budućnost šuma
  • 25.10.2017. 15:25

Pašarenje i žirenje u šumama ne bi trebalo zabraniti!

U Eko centru Zlatna Greda održan je okrugli stol "Kakva je budućnost hrvatskih šuma?".

Foto: Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek
  • 723
  • 50
  • 0

U Eko centru Zlatna Greda održan je nedavno okrugli stol "Kakva je budućnost hrvatskih šuma?".

Glavne teme okruglog stola bile su vezane uz donošenje novih zakona o šumama i lovstvu, prvenstveno mogućnost izgradnje golf igrališta s luksuznom apartmanizacijom u šumama posebne namjene te najava potpune zabrane pašarenja i žirenja u šumama i šumskom zemljištu.

Iris Beneš iz Brodskog ekološkog društva predstavila je problem potencijalne zabrane pašarenja i žirenja u šumama te navela i primjere dobre prakse suradnje između stočara i upravljača šumama i zaštićenog područja, poput Lonjskog polja. Sudionici okruglog stola složili su se da pašarenje i žirenje donosi puno više koristi nego štete za šume, a zabrana takvih djelatnosti bila bi dodatan udarac za već posrnulu hrvatsku poljoprivredu. Naravno, svi su se složili kako je potrebna bolja komunikacija između svih korisnika prostora kako bi se izbjegle potencijalne štete na mladim nasadima.

Potrebna bolja i češća komunikacija

Jedna od tema okruglog stola bila je zabrana i ograničavanje kretanja na javnim prostorima na kojima se nalaze ograđena lovišta, poput šuma, kamenjara, riječnih nasipa, itd. Ivan Budinski iz Udruge Biom predstavio je pregled pravne regulative lova, lovišta i općenito upravljanja takvim prostorima. Naveo je kako pravo lova ne može biti pravo vlasništva ili posjedništva te da ograničenje kretanja divljači ne smije ograničavati i kretanje ljudi što se nažalost često i događalo zbog relativno slabe pravne regulative i slabog provođenja i kontrole na terenu.

Sudionici okruglog stola, među kojima su bili predstavnici Hrvatskih šuma, Lovačkog saveza, udruga za zaštitu prirode, upravljača zaštićenih područja složili su se kako je i kod ovakvih slučajeva nužna bolja i češća komunikacija među svim korisnicima prostora kako bi se dogovorom izbjegle neugodne situacije na terenu.

Nužno je osvijestiti javnost da se aktivnije i češće uključuje u javna savjetovanja novih izmjena zakona i ostalih pravilnika koji su sada vrlo lako dostupni putem online alata E-savjetovanja, jer tako mogu kvalitetno i dugoročno utjecati na kreiranje i donošenje javnih politika koje se tiču svih građana RH!

Okrugli stol organiziran je u sklopu projekata "Transformacija - Novi pristup upravljanju zaštićenim i NATURA 2000 područjima" i "COMMUN SENSE - Otvoreno i transparentno upravljanje komunalnim uslugama i prostornim resursima" financiranih iz Europske Unije te sufinanciranih od Ureda za udruge Vlade RH.

Foto: Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek


Tagovi

Okrugli stol Šume Budućnost Zakon Pašarenje Žirenje Eko centar Zlatna Greda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog panike uginulo oko 300 kokoši - razlog pokušaj provale u peradarnik

Pokušaj provale jednog ili više počinitelja na farmu peradi u Wallersdorfu u Njemačkoj, doveo je do uginuća oko 300 kokoši, piše Wochenblatt. Kako javlja policija, počini...

Više [+]