Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šuma Raciljnjak
  • 06.06.2023. 14:50
  • Zagrebačka, Sveti Ivan zelina

Otvoren prvi Gljivarsko edukativni park u Hrvatskoj

Već od sljedeće školske godine Amanita će ondje organizirati za zainteresirane škole učionice na otvorenom s ciljem da se djeca upoznaju s osnovama gljivarstva i očuvanja prirode.

Foto: TZ Sv. Ivan Zelina
  • 1.433
  • 76
  • 0

Prvi Gljivarsko edukativni park u Hrvatskoj otvorila je u šumi Raciljnjak Gljivarska udruga Amanita u sklopu 21. zelinske gljivarijade, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Grada Sv. Ivana Zeline i Turističke zajednice Grada Sv. Ivana Zeline.

U njemu su izložene fotografije s opisom 120 vrsti gljiva, izgrađena je staza, vodovodna mreža, sanitarni čvor i info pult.

Kako najavljuju, već od sljedeće školske godine Amanita će ondje organizirati za zainteresirane škole učionice na otvorenom s ciljem da se djeca upoznaju s osnovama gljivarstva i očuvanja prirode.

U sklopu otvorenja, u Gradskoj vijećnici je održan skup determinatora, stručnjaka u gljivarstvu, na kojem su mikolozi s Instituta Ruđer Bošković, dr.sc. Ivana Kušan i Neven Matočec održali predavanje kako se sakupljaju uzorci gljiva za DNA analizu.

Kako otkriva TZ Sv. Ivana Zeline, na gljivarijadi je sudjelovalo preko 300 gljivara iz 20 društava od Istre do Slavonije i Međimurja te je ubrano preko 50 vrsta gljiva. Nagradu za najljepše ubranu je osvojila Jelena Sikirica Ćavar iz GD Kamilo Blagaić, ubravši prekrasnog kračuna (Agaricus macrosporus) na Kladešćici. Na natjecanju za najbolji plesni par prvo mjesto su osvojili Slavica Stančec (udruga žena Vinica) i Damir Malizan (GD Karlovac). Za najveselije društvo je i ove godine izabrano GD Krasnica iz Krapine, osvojivši ogromnu tortu u obliku vrganja.

Park je inače izgrađen sredstvima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, Grada Sv. Ivana Zeline i vlastitim sredstvima GU Amanite u ukupnoj visini od 26.800 eura.


Fotoprilog


Tagovi

Gljivarsko edukativni park Prvi takav u Hrvatskoj Gljivarska udruga Amanita Gljivarijada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]