Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumske sadnice
  • 07.04.2019. 13:30
  • Koprivničko-križevačka, Drnje

Otvoren novi rasadnik, Hrvatske šume izvozit će sadnice hrasta lužnjaka

Podaci Eurostata pokazuju da je u 25 godina pošumljenost Republike Hrvatske veća za 17%, što nas svrstava u sam svjetski vrh po rastu površina pod šumama", rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak.

Foto: Depositphoto/AllaSerebrina
  • 2.908
  • 198
  • 0

Otvoren je novi rasadnik u najvećem pogonu za proizvodnju šumskih sadnica u Hrvatskoj. Naime, kako navode na stranicama Ministarstva poljoprivredni, u novi rasadnik Hrvatskih šuma u Drnju površine oko 12 ha, na području Uprave šuma Podružnice Koprivnica, a kojeg je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak, uloženo je 15 milijuna kuna.

"Rasadnik Drnje suvremeni je proizvodni pogon za sjetvu sjemena i proizvodnju šumskih sadnica. Proizvodni kapacitet rasadnika je do 3 milijuna sadnica u kontejneru. Hrvatske šume su rasadnik Drnje opremile sa svim potrebnim strojevima i uređajima za kvalitetnu i produktivnu proizvodnju sadnog materijala. Opskrba vodom osigurana je izgradnjom bazena za navodnjavanje kapaciteta 7.000 m3, a dio rasadnika je i hladnjača za čuvanje sadnog materijala i sjemena. Hrvatske šume planiraju i izlazak na europsko tržište sa sadnicama hrasta lužnjaka", objašnjavaju. 

Jamac očuvanja šuma u Hrvatskoj

"Moderan rasadnik poput ovog u Drnju jamac je očuvanja šuma u Hrvatskoj. Drnje je najveći pogon za proizvodnju šumskih sadnica u kontejneru u Hrvatskoj. Kvalitetne sadnice iz ovog pogona sadit će se diljem Hrvatske, ali i Europe. Kontinuirano investiramo u naše šume, jedan od naših najvrjednijih resursa i postupamo kao dobar gospodar prirodnih resursa Republike Hrvatske.

Novi rasadnik otvorio je državni tajnik Željko Kraljičak

Posebno je važno naći balans između očuvanja ovog prirodnog resursa i gospodarskog učinka kompletne na šumi bazirane industrije koja je jedna od najperspektivnijih u Hrvatskoj i zapošljava oko 53.000 ljudi. Podaci Eurostata pokazuju da je u 25 godina pošumljenost Republike Hrvatske veća za 17%, što nas svrstava u sam svjetski vrh po rastu površina pod šumama", rekao je državni tajnik Željko Kraljičak.

Nadalje, kažu, zbog velikih klimatskih promjena kojima se narušava prirodna ravnoteža, potreba za šumskim sadnicama svakim danom je sve veća. Hrvatske šume kontinuirano razvijaju rasadničarsku proizvodnju.

Godišnje se zasadi oko 9 milijuna šumskih sadnica

"Gospodarenje državnim šumama, za koje su nadležne Hrvatske šume, obuhvaća uzgajanje, pomlađivanje i obnovu šuma. Velika pozornost usmjerena je na prirodnu obnovu šuma zbog koje su hrvatske šume među najprirodnijima u Europi, a rasadnička proizvodnja šumskih sadnica proizvedenih iz šumskog sjemena, iz autohtonih sastojina ili klonskih sjemenskih plantaža je važan segment u ostvarivanju tog cilja.

Na državnom šumskom području godišnje se zasadi oko 9 milijuna šumskih sadnica, a otvaranjem novog rasadnika za proizvodnju sadnica u kontejnerima omogućava se povećanje kvalitete sadnog materijala", zaključuju u Ministarstvu. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Rasadnik Drnje Sadnice Hrvatske šume Šumske sadnice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]